Hrvatski klaster brodogradnje pokrenuo projekt 'Jedrom po Savi'

Hrvatski klaster brodogradnje (HKB), u sklopu Nacionalnog centra za klastere pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), pokreće projekt 'Jedrom po Savi' kojim želi afirmirati savski plovni put i brodogradnju unutarnjih plovnih putova, priopćeno je iz HUP-a.

Projekt starta 22. rujna kad će iz Rugvice nizvodno od Zagreba isploviti katamaranska jedrilica tvrtke Delta Data iz Zagreba s četveročlanom posadom, koja bi za 6 dana trebala doploviti do Gunje, zadnjeg mjesta u Hrvatskoj na rijeci Savi.

U projektu sudjeluju predstavnici županija, gradova i općina, razvojnih agencija, turističkih zajednica, Centra za razvoj unutarnje plovidbe, Hrvatskih voda, Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Agencije za vodne putove, lučkih uprava i kapetanija, nadležnih ministarstva te gospodarstvenici usmjereni brodarstvu i brodogradnji.

Tvrtke članice HKB-a, Brodarski institut, kao i sponzori žele provođenjem ovog neprofitnog projekta skrenuti pozornost najšire javnosti na važnost riječnih plovnih putova kao i pokretanje rješavanja problematike unutrašnjih plovnih putova, riječnog brodarstva i brodogradnje u Hrvatskoj.

Organizatori projekta 'Jedrom po Savi' podsjećaju da plovidba rijekama i jezerima može donijeti velike gospodarske koristi uštede, ali samo ako se ulaže u održavanje unutarnjih plovnih putova jaružanjem, kontroliranjem dubine, obilježavanjem i čišćenjem.

Projektom se, napominju iz HUP-a, želi predstaviti i velika državna investicija u riječnu infrastrukturu - izvlačilište Galdovo, te afirmirati općine, gradove i županije sa savskog plovnog puta i njihove aktivnosti koje su vezane uz rijeku Savu. (Hina)



Vijesti iz medija