Uskoro dozvole za srbijanske prijevoznike

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) očekuje da će narednih dana biti završen transport Končarovih transformatora Elektromreži Srbije, te izdavanje dodatnih dozvola za međunarodni transport kroz Hrvatsku srbijanskim cestovnim prijevoznicima, doznaje se iz MMPI-a.

Time bi trebao biti zaključen spor nastao jer je hrvatska tvrtka Zagrebtrans mjesecima bila onemogućena da u suradnji sa srpskim Eurošpedom preveze, unutar Srbije, transformatore Elektromreži Srbije, koja ih je kupila od Končara, a još su proljetos željeznicom dopremljeni do željezničkih stanica Beograd i Novi Sad.

Zbog odugovlačenja dugog sedam mjeseci Hrvatska je zamrznula odluku o isporuci 12.000 dodatnih bilateralnih dozvola srpskim prijevoznicima za međunarodni transport kroz Hrvatsku za ovu godinu, povrh 45.000 već isporučenih dozvola.

Zbog toga je Udruga srbijanskih prijevoznika "Međunarodni transport" za danas najavila mogućnost blokade prometa na granici s Hrvatskom, no od toga su odustali nakon najava o rješavanju tog pitanja.

Prema informacijama kojima raspolaže MMPI, prvi od dvaju transformatora u subotu je isporučen u Novi Sad, a prijevoz je obavila tvrtka Eurošped. Dozvole za prijevoz drugog transformatora trebale bi biti gotove danas, a prijevoz će također obaviti srbijansko poduzeće, najavljuju u Ministarstvu.

U MMPI-u kažu da je u petak ravnatelj Uprave za cestovni promet MMPI-a Igor Malý primio pomoćnika ministra infrastrukture Srbije Borislava Borovića i predstavnike srbijanskih prijevozničkih udruga i najavio im da će 12.000 bilateralnih dozvola biti izdano za koji dan, što ovisi o tehničkim detaljima izrade i dostave dozvola.

Dodaju da je na sastanku razmatran i problem cestarina za hrvatske prijevoznike u Srbiji koje su kao i za druge strane prijevoznike veće od onih za domaće. (Hina)



Vijesti iz medija