MMPI: održan sastanak s ministrom prometa Republike Mađarske

Državni tajnik za promet Dražen Breglec i Ministar prometa, telekomunikacija i energetike Republike Mađarske Pal Szabo održali su danas radni sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Cilj održanog sastanka na međudržavnoj razini bio je razgovor o temama koje se odnose na stanje međudržavnog sporazuma o utvrđivanju točke presijecanja granice na koridoru VC, izgradnju mosta na Muri, razvojne planove hrvatske strane za daljnju izgradnju brzih cesta i autocesta, te razvojne planove hrvatske strane na području željezničke mreže.

Mađarski ministar Szabo istaknuo je važnost bliske i česte suradnje između Hrvatske i Mađarske u smislu još uspješnijih i čvrščih odnosa u budućnosti, a poglavito na području suradnje u izgradnji, osuvremenjivanju i razvoju prometne infrastrukture u svim segmentima, budući je upravo prometni sektor jedan od najjačih uporišta razvoju gospodarstva obiju država.

Državni tajnik Breglec izrazio je zadovoljstvo skorašnjim potpisivanjem sporazuma o utvrđivanju interferencijske točke na trasi koridora VC, te puštanjem u promet mosta na rijeci Muri, pozdravivši i ostale članove mađarske delegacije, državnog tajnika za energetiku Petera Gordosa, načelnicu odjela za međunarodne odnose MPKE Andreu Kovacs, te predstavnike Veleposlanstva Republike Mađarske u RH.

Razgovor se poglavito vodio oko projekta realizacije izgradnje cestovnog koridora VC s obje strane državnih granica. Ministar Szabo rekao je kako Mađarska ulaže velike napore u dovršetak započete etape izgradnje koridora do granice s Hrvatskom, dok je državni tajnik Breglec rekao kako se projekt dovršetka izgradnje predmetnog koridora s hrvatske strane odvija unutar planiranog vremenskog roka, te je rekao kako se u Hrvatskoj od ukupno planirane kilometraže autocesta do konca 2008. očekuje završetak 80% izgrađenosti, odnosno 1220 km, a do konca 2009. godine trebala bi se izgraditi glavnina planiranih dionica.

Druga važna točka o kojoj se razgovaralo na današnjem sastanku je željeznička infrastruktura te su se obje strane istaknule kako se ulažu znatna financijska sredstva u rekonstrukciju i modernizaciju željezničkih pravaca, a državni tajnik Breglec istaknuo je kako Hrvatska već realizira plan rekonstrukcije i modernizacije postojećih željezničkih pravaca, za što je osigurano ukupno 800 milijuna eura, uz što Hrvatska ima u planu i izgradnju potpuno novog željezničkog pravca, takozvane 'nizinske željeznice', od Zagreba do Rijeke.

Pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, kapetan Mario Babić okupljenim sudionicima sastanka pružio je uvid u značaj integriranosti ukupne prometne infrastrukture kroz međuovisnost cestvnih i pomorskih pravacam, te unutarnjih plovnih puteva što se na najbolji način ogleda u projektu koridora VC koji se nastavlja na Luku Ploče.

Član Uprave Luke Rijeka Željko Glavan prezentirao je trenutno projekt Rijeka Gateway koji bi trebao biti dovršen u rujnu 2009. godine, a čija ukupna vrijednost iznosi 266 milijuna dolara, od čega 156,5 milijuna dolara kroz zajam osigurava Svjetska banka.

Na sastanku je također bilo govora o stanju pregovora o priključivanju Hrvatske Europskoj Uniji u području prometa, te nadi da će se na slijedećem sastanku između Vlade RH i mađarske Vlade zatvoriti upravo poglavlje transporta.



Vijesti iz medija