Rast broja prevezenih putnika

U Hrvatskoj je tijekom prvog polugodišta prevezeno 72,26 milijuna putnika što je za 6,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U prijevozu putnika, porast od 14,3 posto zabilježen je u željezničkom prometu u kojem je prevezeno 35,58 milijuna putnika.

Tako željeznički promet, u kojem statistika obuhvaća i gradski željeznički prijevoz, ima i najveći udio u ukupnom prijevozu putnika u prvom polugodištu - gotovo polovica, točnije 49 posto, putnika prevezena je upravo željeznicom.

Slijedi cestovni prijevoz s udjelom od 43 posto, a prevezenih 30,9 milijuna putnika u prvom ovogodišnjem polugodištu je za 1,8 posto manji broj putnika nego u prvom polugodištu lani.

U pomorskom i obalnom prijevozu broj putnika povećan je za 4,1 posto, na 4,74 milijuna, a u zračnom za 7,1 posto, na 1,02 milijuna.

U strukturi ukupnog prijevoza putnika pomorski i obalni prijevoz ima udio od 7 posto, a zračni prijevoz 1 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom je polugodištu prevezeno 80,82 milijuna tona roba.

No, usporedba podataka o prijevozu roba s prošlogodišnjim podacima nije moguća zbog toga što podaci o cestovnom prijevozu robe nisu usporedivi s lanjskim, jer su od 1. siječnja potpuno usklađeni s propisima Europske unije, napominju statističari.

A upravo cestovni prijevoz ima i najveći udio u ukupnom prometu roba. Naime, u cestovnom je prijevozu u prvom polugodištu prevezeno više od 53,1 milijun tona roba, što je u ukupnom prijevozu roba udio od 66 posto.

Udio od 20 posto u ukupnom prijevozu roba ima pomorski i obalni prijevoz koji u prvom polugodištu bilježi rast za 1,3 posto, na 15,83 milijuna tona, dok je 7,4 milijuna tona roba, ili 1,6 posto manje nego lani, prevezeno željeznicom.

Cjevovodnim je transportima prevezeno 4,3 milijuna tona roba, što je 7,3 posto manje nego u prvom polugodištu lani.

Najmanje je roba prevezeno unutarnjim vodenim putovima (125 tisuća tona) i zračnim prijevozom (3 tisuće tona), a prema prvom polugodištu lani unutarnjim je vodenim putovima u prvom polugodištu ove godine prevezeno 41,3 posto manje roba, dok zračni prijevoz bilježi rast od 50 posto.

Prema podacima koje je DZS preuzeo od Ministarstva unutarnjih poslova, na kraju lipnja u Hrvatskoj je bilo registrirano 1.517.926 osobnih vozila, a od toga prvi put registriranih 55.339. 



Vijesti iz medija