HUKA: U pola godine na hrvatskim autocestama 26,6 milijuna vozila

Hrvatskim je autocestama u prvih šest mjeseci ove godine prometovalo više od 26,6 milijuna vozila, a ostvareno je ukupno 840,9 milijuna kuna prihoda od naplate cestarine (bez PDV), što je za 9,31 posto veći prihod nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci koje je objavila Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Podaci koje objavljuje HUKA odnose se na autoceste kojima upravljanju Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), Bina-Istra, Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) te Hrvatske autoceste (HAC), pod čijim je upravljanjem najveći dio autocesta u Hrvatskoj.

Tako je od ukupno 26.654.022 vozila koja su u prvoj polovici ove godine prometovala hrvatskim autocestama više od polovice, odnosno 13.744.557 prometovalo autocestama kojima upravlja upravo HAC.

Na HAC se stoga odnosi i najveći dio od ukupno 840.871.340 kuna prihoda od cestarina (bez PDV-a), odnosno 62,5 posto ili 525,2 milijuna kuna.

U odnosu na prvu polovicu prošle godine HAC-ovi prihodi od cestarine uvećani su za 5,45 posto, no iz HUKA-e ističu da to povećanje ne uključuje dionicu Rupa-Rijeka te Krčki most, koji su 1. rujna 2007. predani na upravljanje Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ).

U kontekstu te promjene treba promatrati i 23 postotno povećanja prihoda od cestarina ARZ-a, koji su na kraju lipnja ove godine iznosili 179,6 milijuna kuna. Autocestama kojima upravlja to društvo, prema podacima HUKA-e, u prvih je šest mjeseci ove godine prošlo više od 7,8 milijuna vozila.

Po broju vozila te visini naplaćene cestarine slijedi Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), po čijim je prometnicima u prvoj polovici ove godine prometovalo 2,98 milijuna vozila, a čiji su prihodi od naplaćene cestarine (bez PDV-a) istodobno iznosili 77,3 milijuna kuna.

I kod ovog koncesionara podaci iz prvog polugodišta ove godine nisu usporedivi s onima iz istog razdoblja lani jer je u lipnju 2007. otvorena nova dionica Krapina-Macelj, a s početkom ove godine je i povećana cestarina.

Koncesionar Bina-Istra, koji upravlja Istarskim ipsilonom, u prvih je šest mjeseci ove godine pak zabilježio prolazak 1,8 milijuna vozila, kao i 58,58 milijuna kuna prihoda od naplate cestarine (bez PDV-a).

To je društvo ujedno i jedino koje prema HUKA-inim podacima u odnosu na prošlu godinu bilježi blago smanjenje prihoda od cestarina, za 0,47 posto. (Hina) 



Vijesti iz medija