HFP: Jedna ponuda za Radionicu željezničkih vozila Čakovec

Za kupnju većinskog udjela u Radionici željezničkih vozila (RŽV) Čakovec danas je u Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) pristigla samo ponuda York Credit Opportunities Unit Trusta iz New Yorka.

Za ostale dvije tvrtke iz sastava HŽ Holdinga, Remont željezničkih vozila iz Bjelovara te Remont i proizvodnju željezničkih vozila iz Slavonskog Broda, za koje je danas također istekao rok za podnošenje ponuda, nije bilo zainteresiranih ponuđača.

York Trust je za 74 postotni udio u čakovečkom RŽV-u ponudio 55 milijuna kuna, tri milijuna kuna više od početne cijene iz natječaja Fonda, kao i ulaganja u razdoblju od tri godine od preuzimanja tvrtke u iznosu od oko 19 milijuna kuna.

U ponudi se prihvaćaju uvjeti natječaja, poput zadržavanja na razdoblje od tri godine svih zatečenih radnika RŽV-a, kojih prema natječaju HFP-a ima 228, preuzimanja Kolektivnog ugovora i obveze imenovanja predstavnika radnika u Nadzorni odbor RŽV-a, kao i zadržavanja osnovne djelatnosti tvrtke.

Istodobno je američki ponuditelj u ponudi naveo da ne prihvaća obvezu podmirenja obveza tvrtke, što je pravni zastupnik Yorka, odvjetnik Ibrica Zulfikarpašić pojasnio činjenicom da je provedbom dubinskog snimanja poslovanja tvrtke utvrđeno da RŽV nema nikakvih dugovanja.

Odluku o ovoj ponudi za RŽV donijet će Povjerenstvo za odabir ponuda, u kojem svoje predstavnike, uz HFP, imaju i HŽ Holding te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Uz ovu ponudu HFP je zaprimio i pismo holdinga International Railway Systems (IRS) iz Luxemburga, u kojem se iskazuje interes za sudjelovanje na eventualnom idućem natječaju za privatizaciju RŽV-a Čakovec.

Nejavljanje na ovaj natječaj se pak u pismu pojašnjava, među ostalim, činjenicom da je od raspisivanja natječaja do isteka roka "došlo do promjene hrvatskog zakonodavstva vezano uz obvezu zadržavanja zaposlenika", zbog čega u IRS očekuju usklađivanje budućeg natječaja za RŽV s tim odredbama.

(Hina)



Vijesti iz medija