Sabor o novom zakonu o elektroničkim komunikacijama


Hrvatski sabor danas je 5. sjednicu nastavio raspravom o novom zakonu o elektroničkim komunikacijama, kojim se, sukladno direktivama EU, jača neovisnost regulatornog tijela za područje elektroničkih komunikacija (telekomunikacija).

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec kazao je da će novo regulatorno tijelo - Hrvatska agencija za pošte i telekomunikacije koja će objediniti područje regulacije poštanskog i telekomunikacijskog tržišta - osigurati daljnji razvoj elektroničkih komunikacija i punu integraciju tog sektora u europsko tržište.

Naglasio je da zakon ne zadire u vlasništvo nad distribucijsko-telekomunikacijskim kanalima (DTK), već će, naprotiv, svim operaterima omogućiti pristup DTK mreži pod jednakim uvjetima.

"Zakon niti želi, niti može, niti ulazi u vlasništvo nad DTK. Dapače, omogućava korištenje DTK za sve operatere na transparentan način, a regulatorno tijelo u svakom trenutku ima kontrolu nad procesima", rekao je Breglec.

Dodao je da se tim zakonskim rješenjem ide u prilog lokalnim jedinicama (gradovima i općinama) koje su, u pravilu, nositelji prava vlasništva nad nekretninama u okviru kojih prolazi DTK, te će im infrastrukturni operateri plaćati naknadu za korištenje DTK.

U cilju snažnije zaštite prava korisnika (potrošača), zakon predviđa da se u okviru novog nacionalnog regulatornog tijela ustroji posebna administrativna jedinica koja će odlučivati o primjedbama i žalbama korisnika, te predlagati odluke s izvršnom snagom.

Breglec je istaknuo kako je dosadašnji Zakon o telekomunikacijama, kojega će zamijeniti predloženi zakon, polučio dobre rezultate - u zadnje četiri godine udvostručen je broj korisnika mobitela (s 56 posto krajem 2003. na 120 posto ove godine), za 20 posto su pale cijene u mobilnoj mreži za građane, a za 50 posto za velike korisnike, 18 posto korisnika nisu pretplatnici dominantnih operatera, itd.

O novom zakonu o elektroničkim komunikacijama raspravljaju saborski klubovi.(Hina)


Vijesti iz medija