Ministar Kalmeta otvorio željezničko stajalište Harmica

Povodom Dana Općine Brdovec ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta otvorio je željezničko stajalište Harmica na poddionici Sutla-Harmica željezničke pruge Savski Marof-Kumrovec koja se od nedjelje, 15. lipnja pušta u promet.

Ministar je naglasio da obnova ove pruge i izgradnja novog stajališta, za što je utrošeno oko šest milijuna kuna, spada u red najznačajnijih investicija, ali predstavlja i poticaj razvoju ovoga kraja. Na poddionici pruge Sutla-Harmica u duljini od 1,03 km u sklopu radova remonta dionice Sutla-Vukovo Selo izvedeno je niz građevinskih radova, a dionica je i elektrificirana.

Ovaj projekt već je ugrađen u dugoročne planove održivog razvoja željezničkog prometa, budući je razvidna potreba što veće iskoristivosti ove vrste prometa zbog isplativosti, praktičnosti i doprinosa očuvanju okoliša, rekao je ministar Kalmeta.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Davorin Kobak pozdravio je spremnost hrvatske Vlade u razvoju cjelokupnog željezničkog sektora u svim njegovim segmentima, od školovanja kadrova, modernizacije vlakova do ulaganja u izgradnju i obnovu željezničke infrastrukture.

Direktor HŽ Putničkog prijevoza Marijan Klarić istaknuo je da povećanje prijevoza putnika željeznicom prati i poboljšanje kvalitete prijevoznih usluga te da je u ovom slučaju riječ o unapređenju gradsko-prigradskom prijevozu putnika u gradu Zagrebu i na područjima koja mu gravitiraju.

Prije nepune dvije godine pokrenute su aktivnosti na obnovi pruge Savski Marof-Kumrovec na dionici od Savskoga Marofa do Vukova Sela, kao i izrada projekta revitalizacije cijele pruge do Kumrovca. Taj će projekt rezultirati elektrifikacijom pruge od Savskoga Marofa do Vukova Sela koja će biti uključena u sustav gradsko-prigradskog prijevoza u gradu Zagrebu i oko njega, a na dionici od Vukova Sela do Kumrovca i obrnuto lokalni prijevoz putnika izvodit će se dizel-motornim vlakovima.

Putujući u Zagreb i obrnuto, putnici iz sjeverozapadnoga dijela Zagrebačke županije do sada su morali presjedati, odnosno koristiti se autobusom i vlakom, a sada će vlakovi voziti izravno do stajališta Harmica. Vrijeme putovanja od stajališta Harmica do Glavnog kolodvora Zagreb sa 50 minuta skraćuje se na 37 minuta.

Otvorenju su pored mnoštva mještana općine Brdovec prisustvovali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik općine Brdovec Mladen Debeljak



Vijesti iz medija