HAT: Obavijest o prenesenom broju samo ako pozivatelj to želi

Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) podsjeća u svom današnjem priopćenju da telekomunikacijske tvrtke - operatori nepokretne mreže, ne moraju prije uspostave poziva prema prenesenom broju obavijestiti pozivatelja, osim ako on to želi.

Operator nepokretne mreže nije obvezan prije uspostave poziva prema prenesenom broju obavijestiti pozivatelja prenesenog broja. U svrhu javnog informiranja korisnika, operator je dužan putem vlastitog web portala ili nekim drugim načinom javnog objavljivanja, informirati svoje korisnike o brojevima koji su preneseni u drugu mrežu.

Na zahtjev korisnika operator mora, prije uspostave poziva prema prenesenom broju, pozivatelju prenesenog broja dati obavijesti o telekomunikacijskoj mreži u koju je prenesen broj prema kojem se uspostavlja poziv. Ta obavijest u obliku glasovne poruke mora sadržavati slijedeći tekst: „Pričekajte molim, broj je prenesen u x mrežu“ (x-mreža u koju je prenesen broj prema kojom se uspostavlja poziv). Operator može na zahtjev korisnika pozivatelja isključiti ovu uslugu davanja obavijesti. Usluga uključivanja i isključivanja obavijesti su besplatne.

Usluge uključivanja i isključivanja obavijesti su besplatne, a operator može na zahtjev korisnika isključiti uslugu davanja obavijesti.

Vijeće Agencije ovu je odluku donijelo, budući da je bilo niz prigovora korisnika dok je glasovna poruka bila obvezna za svaki preneseni korisnički broj.

Zadržavanje broja kod korištenja usluge prijenosa broja, olakšalo je korisnicima koji su željeli promjeniti operatora da to i učine. Izravna posljedica uvođenja ove usluge, po kojoj je Hrvatska vodeća u regiji, je liberalizacija telekomunikacijskog tržišta, veći broj tarifnih paketa i pogodnosti za krajnje korisnike. 
 



Vijesti iz medija