Sisak: Čelična ophodna brodica za nadzor sigurnosti plovidbe Savom

Na suhom navozu rijeke Save u Galdovu pokraj Siska danas je porinuta čelična ophodna brodica za nadzor sigurnosti plovidbe Savom koju je izgradila sisačka tvrtka Brodocentar, a u čiju je izgradnju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 1,86 milijuna kuna.

Brodica je izgrađena za nadzor rijeke Save u nadležnosti kapetanije Slavonski Brod, čime će se podignuti kvaliteta nadzora i sigurnost plovidbe na vodnim putovima unutarnje plovidbe.

Kako je na svečanosti porinuća istaknuo direktor Brodocentra Sisak Dubravko Bedeniković, sisačko riječno brodogradilište do sada je obavilo remont 30 riječnih plovila, te ima ugovore za izgradnju još dviju takvih ophodnih čeličnih brodica.

Državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Branko Bačić najavio je da će država u Sisku, značajnom hrvatskom riječnom centru, graditi četiri važna objekta, dogradit će se naftna luka Crnac, izgradit će se nova luka Crnac, osnovat će se poslovna zona Galdovo i izgraditi prvi riječni nautički centar u Hrvatskoj.

Nova brodica "Sveti Juraj" dužine je 11 metara, širine 3,6 metara, gaza od jednog metra i nosivosti četiri tone.

Brodicu je prije porinuća blagoslovio župnik Župe sv. Josipa Radnika u Galdovu i gvardijan samostana sv. Antuna Padovanskoga fra Nikola Jureta.

Porinuće brodice "Sveti Juraj" s navoza Brodocentra u Galdovu u rijeku Savu označila je kuma brodice Mirjana Mandić, a na prigodnoj svečanosti bili su dužnosnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici Upravnog vijeća Luke Sisak, te saborski zastupnici s toga područja, predstavnici Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. (Hina)

 

  



Vijesti iz medija