DZS: U zračnom prijevozu više prevezenih putnika

Hrvatski zračni prijevoznici u prvom su ovogodišnjem tromjesečju prevezli 20,3 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine, dok su u prijevozu tereta zabilježili pad od gotovo 5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Ukupno su zračni prijevoznici u prva tri mjeseca ove godine prevezli 350 tisuća putnika te 1.326 tona tereta.

Od ukupnog broja prevezenih putnika većina ih je, 303 tisuće, bilo u redovitom zračnom prijevozu, što je u odnosu na prošlu godinu porast od 19,3 posto, dok je prevezenih 47 tisuća putnika u izvanrednom prijevozu povećanje od 27 posto.

Statistika za prvo tromjesečje pokazuje da je većina putnika, njih 245 tisuća prevezena u međunarodnom prijevozu, čime je zabilježen porast od 23 posto, dok je u domaćem prijevozu bilo 105 tisuća putnika ili 14 posto više.

Od ukupno prevezenih 1.326 tona tereta u zračnom prijevozu raznih roba bilo je 1.170 tona ili 1,3 posto manje, dok je pošte bilo 156 tona ili 25,7 posto manje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prometu putnika u zračnim lukama u prvom je tromjesečju ove godine u tim lukama bilo 612 tisuća putnika, što je 14,6 posto više nego u istom razdoblju lani.

Statistika o prometu putnika u zračnim lukama obuhvaća broj putnika prispjelih u zračne luke i otpremljenih domaćim i stranim zrakoplovima, odnosi se samo na usluge komercijalnih letova i obuhvaća putnike čija zračna putovanja počinju ili završavaju u zračnoj luci koja izvještava, a isključeni su putnici u tranzitu.

U hrvatskim je zračnim lukama u prva tri mjeseca ove godine bilo ukupno 11,7 tisuća zrakoplova, što je 2 posto više nego u isto vrijeme lani. Pritom se bilježi porast broja domaćih zrakoplova, a pad broja inozemnih - domaćih je bilo 4.233, ili 11,5 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine, a 4.085 inozemnih, ili 6,2 posto manje.

Promet tereta u zračnim lukama iznosio je ukupno 3.279 tona i bio je 1,7 posto veći nego u prošlogodišnja prva tri mjeseca. (Hina) 
 



Vijesti iz medija