Poticaje za širokopojasni internet dobit će 10 tvrtki

Poticaje za razvoj širokopojasne infrastrukture na ciljanim geografskim područjima od posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima dobit će deset tvrtki, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT).

Za dodjelu poticaja, temeljem provedenog natječaja, odabrane su ponude Dubrovnik Telekoma, H1 Telekoma, HT-Hrvatskih telekomunikacija, Hrvatskog instituta za tehnologiju, Iskon Interneta, Odašiljača i veza, OT-Optima Telekoma, VIPneta, T-Mobile Hrvatska i WiMAX Telecom, navodi se u priopćenju HAT-a.

Iz HAT-a podsjećaju da će se poticajna sredstva u ukupnom iznosu od nešto višem od 16,13 milijuna kuna isplaćivati odabranim trgovačkim društvima na temelju mjesečnog izvješća o svakom novopriključenom korisniku kao i priloženim dokazima o spajanju, u roku 30 dana nakon što HAT izvrši provjeru dostavljenog mjesečnog izvješća.

Poticajna sredstva isplaćivat će se ovisno o vrsti pristupa - za žičanu tehnologiju pristup putem vlastite ADSL infrastrukture, bitstreama (pristup putem bita), ili ULL-a (izdvojena lokalna petlja), za bežičnu tehnologiju pristup putem WiMAX-a i UMTS-a.

Iznos poticaja po novopriključenom korisniku kretat će se od 370 kuna u slučaju pristupa bitstreama na postojećoj infrastrukturi do 7 tisuća kuna po novopriključenom korisniku u slučaju nove infrastrukture i UMTS pristupa.

U slučaju da se sredstva na jednom od određenih ciljanih geografskih područja, ili sredstva namijenjena pojedinoj vrsti pristupa unutar jednog ciljanog geografskog područja ne iscrpe u potpunosti, preusmjerit će se na drugo gdje postoji interes veći od planiranog, navode iz HAT-a. 



Vijesti iz medija