Sabor završio rad raspravom o zračnom prometu

Hrvatski je sabor na samom kraju današnje sjednice raspravio prijedlog izmjena Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu, koje bi, u skladu s europskim propisima, trebale podići razinu zaštite prava putnika i odgovornosti prijevoznika.

Iako podupire predložene izmjene, SDP-ovac Mario Habek Vladu je optužio da je Croatia Airlinesu upropastila vrijedne poslove, jer je propustila na vrijeme ekipirati Agenciju za zračni promet, zbog čega su američke zračne vlasti Hrvatskoj dale negativnu ocjenu. Ustvrdio je da je čelne ljude Agencije Vlada imenovala tek prije mjesec dana, nakon što su novine objavile da je potpisivanje "code share" ugovora između Croatia Airlinesa i američkog zračnog prijevoznika United Airlinesa propalo zbog negativnih ocjena američke savezne uprave za zračni promet.

Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec uzvratio je kako su, doduše, američke zračne vlasti dostavile određene primjedbe i zamjerke, ali da nije riječ o konačnoj ocjeni koja bi onemogućila sklapanje ugovora. Naglasio je da Vlada ulaže maksimalni trud kako bi riješila sporne točke, a kao dokaz je naveo činjenicu da je sredinom prošle godine stvoren zakonodavni okvir za potpisivanje takvih ugovora.

Klub HDZ-a podržao je ratifikaciju međunarodnog ugovora o zajedničkom europskom zračnom prostoru, kojim se potpuno liberalizira zračni promet i operatorima iz 11 zemalja omogućuje pristup tržištu pod jednakim uvjetima, kad je riječ o kapacitetima, frekvenciji i cijenama. (Hina) 



Vijesti iz medija