Sabor: Do kraja 2010. liberalizacija tržišta poštanskih usluga

Hrvatska će do kraja 2010. liberalizirati svoje tržište poštanskih usluga, pa i na način da će se do tada rezervirane poštanske usluge, koje obavljaju isključivo Hrvatske pošte kao nacionalni operater, odnositi na pisma i pošiljke do 50 grama, a ne, kao što je sada, do 100 grama, izvijestio je danas državni tajnik Ministarstva prometa i veza Dražen Breglec u Hrvatskom saboru.

Predstavljajući izmjene Zakona o pošti, u okviru zakonskog paketa koji se usklađuje sa zakonodavstvom EU, Breglec je najavio da će Vlada prihvatiti amandman Odbora za pomorstvo, promet i veze, po kojemu bi se u, okviru obveza liberalizacije tržišta poštanskih usluga u EU do 2010., unijela i odredba po kojoj bi se rezerviranim poštanskim uslugama smatrale one pošiljke do 50 grama.

Napomenuo je da je 3. direktivom EU zemljama članicama nametnuta obveza da liberaliziraju svoja poštanska tržišta i ukinu monopolistički položaj nacionalnih operatera, posebno što se tiče rezerviranih usluga, ali da je 11 članica već najavilo da će po pitanju rezerviranih usluga potpuno liberalizirati tržište do 2013.

"Hrvatska ne mora ići brže", izjavio je Breglec, istaknuvši da će i Hrvatska svoje tržište poštanskih usluga u potpunosti liberalizirati do 2013.

Na prozivke da se tom odgodom čuva monopolistički položaj Hrvatskih pošta, odgovorio je da država, kao vlasnik tog nacionalnog operatera, mora voditi računa o svom vlasništvu, kao i o više od 12 tisuća tamo zaposlenih ljudi.

Naime, Damir Kajin (IDS) je kazao kako se i dalje zakonom želi očuvati monopol Hrvatskih pošta u pružanju rezerviranih poštanskih usluga, te da se s takvom praksom mora prestati "jer ne može još dugo opstati".

No, Krunoslav Markovinović (HDZ) i Zdenka Čuhnil (Klub nacionalnih manjina) ističu, pak, da Hrvatske pošte zaslužuju nešto povlašteniji tretman još neko vrijeme, budući da zapošljavaju 87 posto zaposlenih na tržištu poštanskih usluga, da obavljaju čak 94 posto tih usluga, te da jedine vode računa da pisma stižu u manje i nedostupnije sredine, poput otoka. "Ne možemo otpisati sve državne firme samo zašto što su državne", poručio je Markovinović.

Svi su predstavnici klubova u raspravi podržali predložene zakonske izmjene, kojima se predviđa objedinjavanje Vijeća za poštanske usluge i Agencije za telekomunikacije, sukladno zahtjevu EU da postoji jedinstveno regulatorno tijelo za nadzor tržišta poštanskih usluga.

Izmjene predviđaju i jačanje nadležnosti izvršnih tijela, odnosno razdvajanje i jasno definiranje ovlasti poštanskih nadzornika pri Agenciji te poštanskih inspektora pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (Hina)



Vijesti iz medija