Najavljena gradnja nove željezničke postaje u središtu Karlovca

Državni tajnik za željeznicu Branimir Jerneić, direktor HŽ-ove infrastrukture Stjepan Bestijanić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić najavili su danas početak gradnje 8,3 milijuna kuna vrijedne željezničke postaje Karlovac-centar.

U samu središtu grada, uza željeznički nasip nasuprot autobusnom kolodvoru, na mjestu buduće željezničke postaje Karlovac-centar, državni tajnik Jerneić kazao je da će postaja približena korisnicima postati velik dobitak za kvalitetu prijevoza Karlovčana i putnika u provozu.

Dodao je da je ta investicija samo malen dio unaprjeđenja željeznice, jer je Nacionalnim programom željezničke infrastrukture od 2008. do 2012. predviđena gradnja drugog kolosijeka na pruzi Zagreb-Karlovac, ali i gradnja potpuno nove trase brze, tzv. nizinske pruge od Zagreba do Rijeke.

"U idućih pet godina u osuvremenjivanje, gradnju i održavanje željezničke mreže planira se uložiti oko 18 milijarda kuna, a najvažniji projekt Nacionalnog programa je upravo nizinska pruga kao prometnica visoke učinkovitosti za gospodarstvo", kazao je Jerneić. Osnovni je cilj da željeznica postane glavni teretni prijevoznik u Hrvatskoj, dodao je.

Jelić je napomenuo da će Karlovac imati dvije željezničke postaje, pa građani u središtu grada više neće morati odlaziti do dva-tri kilometra udaljena Željezničkog kolodvora ili upravo zbog tog dati prednost skupljem autobusnom prijevozu.

Bestijanić je kazao da je izvođač radova tvrtka Cenoza i rok izgradnje godinu dana, izrazivši uvjerenje da će to biti i mnogo prije. (Hina/FaH)



Vijesti iz medija