Na natječaj za razvoj širokopojasne infrastrukture na nerazvijenim područjima javilo se jedanaest ponuđača

Na ponovljeni natječaj za dodjelu poticajnih sredstava za razvoj širokopojasne infrastrukture na područjima gdje ne postoji dostatan interes za razvoj i ulaganje u infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu pristiglo je 11 ponuda, priopćeno je iz Hrvatske agencije za telekomunikacije.

Prijavili su se sljedeći ponuđači: Hrvatski institut za tehnologiju HIT; H1 TELEKOM; VIPnet; Dubrovnik Telekom; Optima Telekom; HT- Hrvatske telekomunikacije; Odašiljači i veze; Iskon Internet; Optika Kabel TV; WiMAX Telecom i T- Mobile Hrvatska.

Ukupna planirana vrijednost općih poticajnih sredstava iznosi: 16.136.263, 76 kuna. HAT planira  ovim natječajem sredstva raspodijeliti prema načinima pristupa, i to: vlastita ADSL infrastruktura, pristup slijedom bita (bitstream), izdvojena lokalna petlja, WiMAX i UMTS. Agencija će novac dodjeljivati za svaku vrstu pristupa u jednakom omjeru (3.227.252,75 kuna za pojedinu vrstu pristupa).

Opća poticajna nepovratna sredstva isplaćivat će se jednokratno za svakog novo priključenog korisnika iz ciljane skupine korisnika za priključenje na infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu na ciljanim geografskim područjima (područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja).

Time će se nastojati potaknuti povećanje broja korisnika širokopojasnog pristupa, izgradnja infrastrukture na područjima na kojima do sada nije bilo dostatnog interesa za njen razvoj, te ravnomjeran razvoj tržišta kroz različite tehnologije.

Budući korisnici imat će širokopojasni pristup minimalnom brzinom 512/192 kbit/s, a cijena usluge na ovim područjima mora biti jednaka ili manja od cijene na drugim područjima.

U svrhu daljnje liberalizacije tržišta, jednom izgrađena infrastruktura morat će biti dostupna i drugim operatorima uz odgovarajuću naknadu.

U Agenciji očekuju kako će udjel širokopojasnih priključaka s 8,72 posto, koliko ih je bilo krajem prošle godine, do kraja ove godine dosegnuti više od 11 posto.



Vijesti iz medija