Tjedan akcije protiv podstandardnih brodova od 4. do 8. rujna

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) i Sindikat lučkih radnika Hrvatske (SLRH) organizirat će od 4. do 8. rujna u svim hrvatskim lukama Tjedan akcije protiv podstandardnih brodova, najavili su iz SPH.

Tjedan akcije protiv podstandardnih brodova održat će se u skladu s kampanjom protiv tzv. zastava pogodnosti koju Međunarodno udruženje transportnih radnika (ITF) provodi još od 1948.

Tijekom petodnevne akcije posebna će pozornost biti posvećena podstandardnim brodovima i brodovima koji plove pod tzv. zastavama pogodnosti. Obavljat će se pregledi standarda i uvjeta rada, sigurnosti i zaštite pomoraca i lučkih radnika.

Iz SPH navode da je tijekom Tjedna akcije protiv podstandardnih brodova moguće i organiziranje industrijskih akcija (zastoja u trgovačkim operacijama) prema nekim brodovima ako se procijeni da bi takve akcije pozitivno utjecale na rješavanje problema standarda pomoraca i lučkih radnika.

Brodom pod zastavom pogodnosti smatra se brod koji vije zastavu koja ne pripada državi u kojoj vlasnik broda ima sjedište.

Vlasnici upisuju takve brodove u upisnike zemalja koje imaju pogodnije uvjete upisa - jeftinije takse, manji porez ili se porez uopće ne naplaćuje te mogućnost zapošljavanja jeftine radne snage.

Pomorci na brodovima koji plove pod zastavama pogodnosti imaju male plaće, loše uvjete života i rada, nedovoljnu i lošu hranu i pitku vodu, predugo radno vrijeme i nedovoljno odmora.

Prema ITF-u, zemlje zastava pogodnosti su: Antigua & Barbuda, Bahami, Barbados, Belize, Bermuda, Bolivija, Burma, Kambodža, Kajmansko otočje, Komorsko otočje, Cipar, Ekvatorijalna Gvineja, Gibraltar, Honduras, Jamajka, Libenon, Liberija, Malta, Maršalsko otočje, Mauricijus, Mongolija, Nizozemski Antili, Panama, Sao Tome & Principe, St. Vinvent & Grenadini, Tonga i Vanuatu. Među zastave pogodnosti ITF je uvrstio i Njemački međunarodni upisnik (GIS). (Hina)



Pisane vijesti