Konferencija: Telekom je i dalje privlačan i profitabilan

Telekomunikacijski sektor još uvijek je privlačan i perspektivan u jugoistočnoj Europi, gdje je njegova profitabilnost veća od globalne, ocijenjeno je na konferenciji o elektroničkim medijima 'SEE Telecom Arena' u organizaciji tvrtke Infoarena.

U jugoistočnoj Europi samo bankarstvo i farmaceutika bilježe veću profitabilnost, a daljnji rast telekomunikacijskog sektora osigurat će prodor širokopojasnog interneta i još uvijek otvorene mogućnosti u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, rekao je Branko Žibret iz konzultantske tvrtke AT Kearney.

Pritom upozorava da će industrija te mogućnosti moći iskoristiti samo ako svoje proizvode specijalizira tako da može ispuniti zahtjeve pojedinačnih korisnika.

Milan Živković, direktor razvoja poslovanja Ericssona Nikole Tesle, smatra da će se (podatkovni) promet u telekomunikacijama u narednih nekoliko godina povećati deset puta, pri čemu će se struktura prometa promijeniti u korist interneta i mobilne televizije, na štetu govornog prometa.

Na korporacijskoj razini u narednom razdoblju, prema prevladavajućem mišljenju na konferenciji, doći će do konsolidacije industrije spajanjem i akvizicijama, posebno po isteku razdoblja visokih stopa rasta.

Posebna tema rasprave bila je ponuda slobodnih kapaciteta komunikacijske infrastrukture javnih poduzeća.

Predstavnici alternativnih operatora zauzeli su se za njezino jednostavo stavljanje na raspolaganje, a bilo je i prijedloga za osnivanje kompanije koja bi upravljala infrastrukturom, kao i za uspostavom agencije u državnom vlasništvu za upravljanje telekomunikacijskim sustavima javnih poduzeća, što je predložilo bivši saborski zastupnik Tonči Tadić.

Rasprava o infrastrukturi javnih poduzeća ponovno je otvorila prijepor o vlasništvu nad DTK infrastrukturom. Predstavnici T-HT-a ponovili su svoj stav da je riječ o sustavima koji su dio bilance tvrtke, a drukčijeg su mišljenja bili predstavnici Grada Zagreba i alternativnih operatera koji smatraju da riječ o javnom dobru.

Jedna od glavnih tema konferencije je i prijedlog novog zakona o elektroničkim komunikacijama koji je u fazi nacrta prijedloga u procesu javne rasprave.

Najvažnije novosti koje se predlažu su osnivanje Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije koja bi trebala objediniti Hrvatsku agenciju za telekomunikacije i Vijeće za poštanske usluge.

U pogledu korištenja infrastrukture, predlaže se rješenje u obliku prava prolaska. Njime se svim operaterima daje mogućnost korištenja, uz plaćanje naknade vlasniku ili upravitelju. (Hina)



Vijesti iz medija