Vlada RH: Akcijski plan provedbe Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu za 2008.

 

Akcijski plan provedbe Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj za 2008. godinu prihvatila je hrvatska Vlada na današnjoj sjednici.

Akcijski plan izrađen je u skladu sa Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa internetu u RH koju je Vlada RH donijela u listopadu 2006. godine.

Akcijski plan sadržava mjere i aktivnosti provedbom kojih će nadležna tijela državne uprave, neovisna regulatorna tijela i drugi mjerodavni sudionici na telekomunikacijskom tržištu nastaviti pružati svoj doprinos razvoju usluga širokopojasnog pristupa tijekom 2008. godine.

Ostvarivanjem planiranih mjera i aktivnosti stvaraju se potrebni uvjeti i povoljno ozračje za nova ulaganja i poticanje tržišnog natjecanja u području infrastrukture i usluga širokopojasnog pristupa, što danas predstavlja temeljnu infrastrukturu razvoja informacijskog društva, odnosno društva i gospodarstva utemeljenog na znanju, čemu Hrvatska teži, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Mjere i aktivnosti iz Akcijskog plana za 2008. godinu podijeljene su u 8 skupina, od kojih su najvažnije:

  • osiguravanje uvjeta za razvoj slobodnog tržišnog natjecanja i infrastrukturne konkurencije,
  • potpora razvoju elektroničkog poslovanja,
  • smanjivanje digitalnog jaza i ostvarivanje uvjeta za ujednačeno sudjelovanje svih društvenih skupina u informacijskom društvu,
  • uravnotežen pristup poticanju razvoja širokopojasnog pristupa internetu po hrvatskim regijama.

Glavni strateški cilj Vlade RH u području širokopojasnog pristupa je postizanje gustoće (penetracije) širokopojasnih priključaka od najmanje 12%, odnosno 500.000 širokopojasnih priključaka u Republici Hrvatskoj do kraja 2008. godine.

U prošloj godini zabilježen je značajan rast broja korisnika širokopojasnog pristupa internetu, koji se na kraju 2007. gotovo udvostručio u odnosu na kraj 2006. – od nešto više od 200.000 na oko 380.000 korisnika, što daje gustoću od oko 8,55% u odnosu na broj stanovnika, odnosno više od 25% u odnosu na broj kućanstava. Pritom je bitno napomenuti da udio novih operatora u broju širokopojasnih priključaka na kraju 2007. godine iznosi oko 13,5%.

Ukupan broj svih korisnika interneta u Hrvatskoj (što ne uključuje samo širokopojasni pristup) u srpnju 2007. godine iznosio je 1.909.000, što predstavlja gustoću od 43%.

Na tržištu širokopojasnog pristupa internetu očekuje se daljnji rast broja korisnika, na što će u 2008. godini bitno utjecati ponuda veleprodajne usluge širokopojasnog pristupa od strane HT-a d.d., ali i intenzivniji postupak izdvajanja te povoljna cijena izdvojene lokalne petlje, kao i intenziviranje izgradnje vlastite pristupne infrastrukture novih operatora i ulaganja u modernizaciju pristupne infrastrukture kabelskih mreža. Daljnjem rastu broja širokopojasnih korisnika pridonijet će i dodjela poticajnih sredstava na područjima od posebne državne skrbi.

Prema analizama Hrvatske agencije za telekomunikacije, može se zaključiti da je kašnjenje u gustoći širokopojasnih priključaka u Hrvatskoj danas samo oko 3 godine za prosjekom EU, dok je početkom liberalizacije hrvatskog telekomunikacijskog tržišta 2004. godine to kašnjenje iznosilo više od 6 godina. To upućuje na dobar pristup regulaciji danas najvažnijeg segmenta ovog tržišta – tržišta usluga širokopojasnog pristupa, čime se sve više smanjuje zaostatak Hrvatske u odnosu na zemlje EU.

 



Vijesti iz medija