Kalmeta i crnogorski kolega dogovorili se o sporazumima o moru i cestovnom prometu

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i njegov crnogorski kolega Andrija Lompar, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, dogovorili su se u utorak u Podgorici o skorom potpisivanju triju sporazuma, o zajedničkom sprečavanju onečišćenja mora s plovila, o službi spašavanja na moru, te o cestovnom prometu.

Kalmeta je Crnoj Gori ponudio da se priključi nekim projektima u kojima je Hrvatska već aktivna, što je Lompar sa zadovoljstvom prihvatio u ime svoje vlade, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"To je iznimno dobro, jer cijenimo da ćemo, zajedno s Hrvatskom, po monitoringu čistih mora, a osobito proglašenja Jadranskog mora posebno osjetljivom zonom s aspekta ekologije, imati interes i brže pristupiti tim organizacijama, regionalnim i međunarodnim", rekao je Lompar.

Crnogorski ministar izvijestio je da je dogovoreno potpisivanje sporazuma u vezi sa službom spašavanja na moru, kao i obnavljanje već potpisanog sporazuma o ovlastima pomoraca, što će biti potrebno zbog promjene katastra Crne Gore.

Jedna od bitnih tema razgovora bila je budućnost Jadransko-jonske autoceste, rekao je Lompar i najavio da je potaknuo osnutak tajništva tog koridora, koje bi s ministarske razine poduprlo pet zemalja suglasnih da je koridar iznimno bitan za gospodarski razvitak.

"Kalmeta je predložio da sjedište tajnika bude u Crnoj Gori, što smo prihvatili, a kontaktirat ću ministre susjednih zemalja - Grčke, Slovenije te Italije i ponuditi da osnujemo takvo tajništvo, sastavimo stručnu ekipu" te nastavimo na tome raditi, rekao je Lompar.

Jadransko-jonski koridor pravac je od velikog interesa ne samo za Hrvatsku, već i za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Grčku, rekao je ministar Kalmeta.

Ravnatelj uprave za promet Crne Gore Veselin Grbović potpisao je s direktorom tvrtke Konstruktor-inženjering iz Splita, Željkom Žderićem, Ugovor o izgradnji obilaznice najsjevernijega crnogorskog grada, Rožaje, vrijedan 3,5 milijuna eura.

Obilaznica je duga oko 3,5 kilometra, a na tenderu je najpovoljniju ponudu dala hrvatska tvrtka Konstruktor, rekao je Grbović.

"Ugovor predviđa završetak poslova u roku od 270 dana, a očekujemo da radovi počnu u ožujku, kazao je Grbović. (Hina)



Vijesti iz medija