EP: Potpuna liberalizacija poštanskih usluga do 2011.

Nacionalni monopoli na poštanske usluge u Europskoj uniji bit će ukinuti do 2011., a poštanske kompanije bit će slobodne djelovati u bilo kojoj od 27 zemalja članica EU što je korak prema poticanju tržišnog natjecanja u sektoru kojeg su nacionalni operatori dosad ljubomorno čuvali.

Takvu je odluku, kako stoji na njegovoj web stranici, izglasao u četvrtak Europski parlament, a pozdravio ju je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Reforma poštanskog sektora daje europskim poštanskim operaterima sredstvo za suočavanje s izazovima i mogućnostima komunikacijske revolucije. Poštanske usluge vitalne su za naše građane i poslovni sektor. Od prve Direktive o poštanskim uslugama iz 1997., kvaliteta i pouzdanost poštanskih usluga u Europi značajno su se povećali na korist svih. Ova direktiva dodatno će stimulirati taj proces", rekao je Barroso u priopćenju Europske komisije.

Povjerenik za unutarnje tržište i usluge Charlie McCreevy rekao je da direktiva pokazuje snažan konsenzus svih insititucija EU.

Konačan datum za punu liberalizaciju je 31. prosinca 2010., a skupina od devet novih zemalja članica EU, uz Grčku i Luksemburg, dobit će dodatne dvije godine kako bi se pripremile za punu liberalizaciju, koja će sada obuhvatiti i pisma ispod 50 grama, posljednju kategoriju u kojoj nacionalne poštanske kompanije nisu imale konkurente. Ostale poštanske usluge već su liberalizirane.

Univerzalna javna usluga bit će osigurana što znači da se svakom Europljanu jamči dostava pošte svaki dan, pet dana u tjednu, čak i kada konkurentske kompanije eventualno uđu na tržište, a te će usluge moći subvencionirati vlade ako budu neprofitabilne. (Hina) 



Vijesti iz medija