Vijeće za poštanske usluge treba veću državnu potporu

http://www.vpu.hr/Vijeće za poštanske usluge treba postati istinski nacionalni i nezavisni regulator koji će na hrvatskom tržištu tih usluga provoditi direktive i stečevine EU-a o pošti, a iako je takav njegov status definiran u trenutno važećem Zakonu o pošti državna financijska potpora za rad tog Vijeća i broj zaposlenih u njemu još uvijek nisu dovoljni s obzirom na problematiku tržišta.

To su samo neki od naglasaka iz analize o položaju hrvatskog Vijeća za poštanske usluge izneseni na današnjem sastanku povodom završetka savjetodavnog projekta "Potpora Vijeću za poštanske usluge".

(foto: FaH)Projekt su s ciljem jačanja institucionalne sposobnosti Vijeća te promocije uvođenja i održavanja tržišne utakmice na hrvatskom tržištu poštanskih i kurirskih usluga zajednički od svibnja prošle godine provodili Vijeće i njemačka Federalna agencija za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznice uz financijsku potporu Europske komisije.

Voditelj projekta s njemačke strane Manfred Schaefer podsjetio je da su u sklopu tog projekta osim analize položaja Vijeća napravili i prvu analizu hrvatskog tržišta poštanskih i kurirskih usluga. Dodao je da je u završetku izrada strateškog dokumenta koji bi trebao biti podloga za rad Vijeća u iduće tri godine, kada će, kako očekuje, pokazati i da u Hrvatskoj u tom segmentu može provoditi stečevine EU-a. Schaefer je nekoliko puta istaknuo da hrvatskoj Vladi odnosno državnoj politici treba biti cilj jačanje Vijeća i partnerskog odnosa s njim, dok je zakonodavcu preporučio da u donošenju zakona iz tog segmenta posluša stručnjake.

Pritom je kazao i da trenutno važeći hrvatski Zakon o pošti (donesen 2003.) baš i ne odgovora odredbama EU zakonodavstva, te da ga treba mijenjati, za što, kako je čuo, postoji namjera, ali nema informaciju kada će se to i u kojoj mjeri dogoditi.

Zaposlenima u Vijeću je poručio da svoj rad više otvore prema javnosti kako bi ga se bolje prepoznalo ne samo kao regulatora odnosa između korisnika i davatelja usluga nego i cijena na tržištu te pristupa mreži poštanskih usluga. Tek se tada može govoriti o razvoju tržišne utakmice, zaključio je Schaefer.

Zahvaljujući na suradnji predsjednica Vijeća za poštanske usluge Terezija Benčić kazala je da su tijekom projekta puno naučili od svojih inozemnih kolega, te da ih čeka puno posla s obzirom da na hrvatskom tržištu poštanskih usluga ima dosta problema. Ističe i da će zbog nedovoljne financijske i kadrovske snage teško moći ostvariti sve što bi trebali, te da će si stoga u budućem radu odrediti prioritete. (Hina) 



Vijesti iz medija