Bez redovnih letova JAT-a za Hrvatsku do sklapanja sporazuma o zračnom prometu

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka daje dodatno pojašnjenje prigodom nedavnih medijskih napisa vezanih uz uspostavljanje redovitih letova srbijanskog zračnog prijevoznika JAT Airways prema Puli:

U većini navedenih napisa zbunjuje netočna tvrdnja iznesena u naslovima tekstova da je osnovni preduvjet letenju JAT Airways-a u Republiku Hrvatsku suglasnost koju za to letenje treba dati hrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines. Naime, takvu suglasnost može izdati jedino i isključivo ovo Ministarstvo kao jedini za sada od Vlade ovlašteni regulator odvijanja zračnog prometa u Republici Hrvatskoj. Međutim, zahtjev za njeno izdavanje do danas nije zaprimljen od JAT Airways-a.

Također, želimo istaknuti da je za izdavanje spomenute suglasnosti potrebno prethodno sklopiti dvostrani međudržavni Sporazum o zračnom prometu koji do danas između Republike Hrvatske i Republike Srbije nije sklopljen. Podsjećamo da je u posljednjih sedam godina tri puta službeno, dakle diplomatskim putem i više puta neslužbeno kod nadležnih zrakoplovnih vlasti Republike Srbije inicirano sklapanje sporazuma, a srbijanska strana niti na jednu od tih inicijativa nije službeno odgovorila.

Na kraju želimo naglasiti da Republika Hrvatska nema ništa protiv uspostave redovitog zračnog prometa između dviju država bilo od strane JAT Airways-a ili bilo kojeg drugog srbijanskog ili hrvatskog zračnog prijevoznika koji bi za to iskazao interes, ali uz prethodno zadovoljavanje navedenih preduvjeta.



Vijesti iz medija