HAT-ov natječaj dodjele poticaja za razvoj širokopojasne infrastrukture

Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) do 11. veljače ove godine provodi natječaj za dodjelu poticajnih sredstava za razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim i nedovoljno razvijenim odnosno brdsko-planinskim područjima Hrvatske.

Natječajem će se, kako stoji u objavi na webu HAT-a, ukupno dodijeliti nešto malo više od 16,13 milijuna kuna poticajnih sredstava za razvoj širokopojasne infrastrukture. Ta su sredstva osigurana iz viška prihoda HAT-a ostvarenog u 2005., a HAT će ih isplaćivati nepovratno i jednokratno za svakog novo priključenog korisnika na infrastrukturu širokopojasnog pristupa Internetu na ciljanim geografskim područjima.

Natječaj i isplatu poticajnih sredstva HAT provodi temeljem odluka hrvatske Vlade iz svibnja i lipnja 2007. Na natječaj se mogu javiti tvrtke ili obrtnici koje su u Hrvatskoj registrirane za obavljanje telekomunikacijske djelatnosti, pri čemu trebaju imati prijavu za obavljanje usluga pristupa internetu ili valjanu koncesiju za obavljanje predmetnih usluga uz uporabu radio frekvencijskog spektra. Među ostalim uvjetima natječajem se određuje i da naknada za uslugu širokopojasnog pristupa internetu na obuhvaćenim ciljanim geografskim područjima mora biti jednaka ili manja od istovrsne usluge na drugim hrvatskim područjima. Usluga treba biti odgovarajuće tehničke kvalitete, s brzinama prijenosa ne manjom od 512 kbit/s, korisniku dostupna minimalno godinu dana od potpisivanja ugovora, a vrijeme aktivacije usluge (od korisničkog zahtjeva do puštanja u rad) na području gdje je dostupna mora biti kraće od 30 kalendarskih dana.

Natječajem su određena i četiri geografska područja s popisom mjesta za koja će se davati poticajna sredstava za razvoj širokopojasne infrastrukture, a koja se nalaze u svim hrvatskim županijama, osim Grada Zagreba.

Prema hodogramu natječaja krajnji rok za podnošenje ponuda je 11. veljače, do 12 sati, kada će biti i javno otvorene u zagrebačkom sjedištu Agencije. Prije toga, do 21. siječnja, zainteresirani imaju rok za podnošenje pitanja i zahtjeva za objašnjenjem natječajne dokumentacije, a na koja Agencija treba odgovoriti do 28. siječnja.

Odluku o dodjeli poticajnih sredstava Vijeće Agencije će pak donijeti do 11. ožujka. (Hina)



Vijesti iz medija