Dodatni frekvencijski pojas koncesionarima pokretne TK mreže

Odlukom Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, koncesionarima pokretne telekomunikacijske mreže, trgovačkim društvima VIPnet, T-Mobile i Tele2, dodijeljeni su dodatni kanali u sustavu E-GSM (extended GSM), priopćeno je iz Hrvatske agencije za telekomunikacije.

Nakon provedenog postupka u kojem su se analizirale tehničke specifičnosti frekvencijskih područja i njihove ograničenosti, potrebe svakog pojedinog koncesionara za dodatnim radiofrekvencijskim spektrom, te osobito potreba za daljnjim razvojem tržišta, donesena je odluka kojom je Tele2 dobio 25 radijskih kanala, a VIPnet i T-Mobile su dobili svaki po 12 radijskih kanala u sustavu  E-GSM. Obzirom da je T-Mobile iskazao interes i za korištenje dodatnih GSM/DCS-1800 kanala, odlukom Vijeća Agencije dodijeljen mu je i dodatni frekvencijski pojas od 42 radijska kanala u sustavu pokretne mreže druge generacije GSM/DCS-1800.

Odluka Vijeća Agencije temelji se na načelima pravedne podjele, nediskriminacije, objektivnosti i korektnosti, te ravnopravnog pristupa frekvencijskim resursima s ciljem osiguranja i promicanja djelotvornog i održivog tržišnog natjecanja.

Dodatni frekvencijski pojas dodijeljen je na razdoblje do isteka valjanosti pripadajućih ugovora o koncesiji, uz mogućnost nastavka njegovog korištenja nakon obnove postojećih koncesija.



Vijesti iz medija