Hrvatsko telekom tržište u 2007. i očekivanja za 2008.

Hrvatsko telekomunikacijsko tržište ove je godine obilježio nastavak liberalizacije uz dalji razvoj širokopojasnog pristupa Internetu i porast broja korisnika mobilne telefonije, sniženje cijena usluga u gotovo svim segmentima tržišta, a provedena je i javna rasprava oko prijedloga novog zakona o elektroničkim komunikacijama koji hrvatsku zakonsku regulativu usklađuje s stečevinom EU-a.

Po podacima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) trenutno 24 posto kućanstava koristi širokopojasni pristup Internetu, što po ocjeni pomoćnika ministra za telekomunikacije i poštu Darka Dvornika pokazuje dobru dinamiku razvoja tog dijela tržišta.

Podsjeća na Strategiju te Akcijski plan za širokopojasni pristup kojeg je usvojila hrvatska Vlada, čime je po uzoru na zemlje EU pokazala da se taj pristup u Hrvatskoj razvija kao temeljna infrastruktura za izgradnju informacijskog društva i gospodarstva utemeljenog na znanju.

Za segment mobilne telefonije napominje da je u tri mobilne hrvatske mreže ove godine dostignuta penetracija (gustoća) od 105 posto, što znači da svaki hrvatski građanin ima barem jedan mobitel. Porast konkurencije u tom je segmentu doveo i do prosječnog sniženja cijena usluga od oko 20 posto.

U fiksnoj telefoniji je osim T-Coma na tržištu prisutno još 20 novih operatora, koji drže oko 15 posto tog tržišta, a gotovo svako kućanstvo ima priključak za fiksni telefon.

Dvornik iznosi i podatke da u Hrvatskoj trenutno postoji 41 davatelj Internet usluga i 39 davatelja usluga prijenosa govora putem Interneta. Uz njih tu je i 21 davatelj usluga kabelske televizije sa ukupnim instaliranim kapacitetima od oko 375 tisuća priključaka. Dodaje i da se i ove godine Hrvatska pripremala za potpuni prelazak sa analognog televizijskog emitiranja na digitalnu televiziju, i to u skladu sa preporukama Europske komisije koja predviđa za zemlje članice datum prelaska do 2012.

U vezi zakonske regulative Dvornik napominje da je Hrvatska ove godine obavila niz pripremnih radnji na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU-a te da je u završnoj fazi izrada novog zakona o elektroničkim komunikacijama, čije se donošenje očekuje u prvoj polovici 2008.

Osim toga u idućoj se godini očekuje izrada Strategije prelaska sa analogne na digitalnu televiziju, a posebna će se pažnja posvetiti i prevenciji od neprimjerenog sadržaja na Internetu, najavljuje Dvornik.

Očekuje se i veća konkurencija u širokopojasnom pristupu Internetu preko mobilnih mreža, kao i priprema pravnog okvira za raspisivanje natječaja za koncesije u području digitalne televizije.

U vezi poslovanja Hrvatske pošte Dvornik kaže kako se očekuju pripreme za proces restrukturiranja i prilagodbe uvjetima slobodnog tržišta te iskorak u nove tržišne segmente što je dio strategije razvoja poštanskog tržišta. (Hina) 



Vijesti iz medija