Analiza: Rast tržišta poštanskih i kurirskih usluga u 2006.

Tržište poštanskih i kurirskih usluga u 2006. je zabilježilo ukupan rast u odnosu na 2005. u gotovo svim segmentima - broj zaposlenih veći je za 4 posto, broj ostvarenih usluga 8 posto, ukupni prihodi 9 posto, a ukupna dobit za 13 posto.

Povećanja su veća i izraženija u skupini ostali davatelji poštanskih i kurirskih usluga u odnosu na Hrvatsku poštu (HP), što je rezultiralo i smanjenjem razlike udjela između ostalih davatelja i HP-a, neki su od zaključaka s današnjeg predstavljanja Analize tržišta poštanskih i kurirskih usluga u Hrvatskoj u 2006.

To je prva analiza tog tržišta, a izradilo ju je Vijeće za poštanske usluge na temelju podataka prikupljenih od svih 11 davatelja poštanskih i kurirskih usluga koliko ih je bilo aktivno na kraju prošle godine.

No, veliki problem su davatelji koji nisu podnijeli prijavu Vijeću i na neki način djeluju nelegalno, istaknula je predsjednica Vijeća Terezija Benčić. Napominje da Vijeće nema mogućnosti reagirati na takve slučajeve, te je o njima izvijestilo resorno ministarstvo, kao i trgovačke sudove. Procjenjuje se da je nelegalnih davatelja 20-ak i više.

Prema podacima iz Analize, aktivni davatelji poštanskih i kurirskih usluga u ukupnom su hrvatskom BDP-u u prošloj godini sudjelovali sa 0,87 posto. Ukupni su im prihodi, u koje su uključeni prihodi od obavljanja poštanskih i kurirskih usluga, kao i prihodi od obavljanja drugih vrsta usluga i aktivnosti, u 2006. iznosili 2,17 milijardi kuna, što je 9 posto više nego li 2005.

Najveći prihod, 1,57 milijardi, ostvario je HP koji je prihod povećao za 6,9 posto, dok su prihodi ostalih davatelja rasli za 16 posto, na 597 milijuna kuna. Tako je i udio HP-a u ukupnom prihodu iznosio 72,5 posto, što je smanjenje za oko 1,5 posto u odnosu na godinu prije.

Rezultat poslovanja svih davatelja u konačnici je dobit u iznosu 41,4 milijuna kuna, što je 13 posto više nego li godinu prije. Zamjetan je pritom znatniji rast dobiti kod ostalih davatelja, sa 30 na oko 40 milijuna kuna, dok je HP istodobno zabilježio smanjenje dobiti sa 6,15 milijuna kuna 2005. na 1,67 milijuna 2006.

Analiza pokazuje da su svi davatelji u prošloj godini ostvarili ukupno 394,2 milijuna poštanskih i kurirskih usluga, što je 8 posto više nego godinu prije.

U ukupnim uslugama HP ima udio od oko 94 posto, a ostali davatelji oko 6 posto i njihov je udio u odnosu na godinu prije povećan za oko 1 posto.

Za oko 1 posto, na 87 posto, smanjen je i udio HP u ukupnom broju zaposlenih - od 14.026 ukupno zaposlenih u HP ih je prošle godine bilo zaposleno 12.267.

Voditelj stručne službe Vijeća Nenad Zonjić ističe da Hrvatsku očekuje daljnja liberalizacija sektora poštanskih i kurirskih usluga.

Europska komisija izradila je Prijedlog treće Poštanske direktive, a izvjesno je da će doći do odgode potpune liberalizacije do kraja 2010., za neke zemlje i do kraja 2012. Do tada treba pripremiti nacionalne poštanske operatere, ali i nacionalna regulatorna tijela za potpunu liberalizaciju, zaključio je Zonjić. (Hina)



Vijesti iz medija