Potpisan ugovor o isporuci 60 teretnih vagona za HŽ Cargo

Danas je u Zagrebu između HŽ Carga d.o.o. i tvrtke Đuro Đaković–Specijalna vozila d.d. svečano potpisan ugovor o proizvodnji i isporuci 60 teretnih vagona. Ugovor su potpisali Zoran Popovac, predsjednik Uprave HŽ Carga i Bartol Jerković, predsjednik Uprave tvrtke Đuro Đaković – Specijalna vozila.

Nakon potpisivanja Zoran Popovac izrazio je zadovoljstvo nastavkom uspješne suradnje s tvrtkom Đuro Đaković-Specijalna vozila i istaknuo važnost nabave novih mobilnih kapaciteta za razvoj HŽ Carga. Izrazima zadovoljstva priključio se i Bartol Jerković naglasivši kako je riječ o nastavku projekta započetoga prije nekoliko godina za izgradnju ukupno 952 vagona, a ovo je prvi ugovor koji izravno potpisuju proizvođač i korisnik. Istaknuo je i to da je posao izgradnje vagona za Hrvatske željeznice jedinstvena prilika za stjecanje nužne i objema stranama važne aktualne reference za inozemna tržišta.

U interesu jačanja gospodarstva RH kupac je uveo i tvrtku kći TŽV Gredelj u realizaciju toga projekta kao nominiranog pod isporučitelja okretnih postolja i kočnog sustava s pripadajućim priključcima.

Ugovorom je dogovorena proizvodnja i isporuka 60 četveroosovinskih teretnih vagona tipa Eanoss-z, a vrijednost ugovora je oko 42,5 milijuna kuna. Prema planu isporuke vagona predviđeno je da prva isporuka od 10 vagona bude u veljači 2008, a svih 60 vagona trebalo bi biti isporučeno do kraja srpnja 2008.

Riječ je o vagonima predviđenima za prijevoz ugljena, koksa, željezne rude, pijeska i sličnih roba. Istovar se obavlja na obje bočne strane kroz dva otvora sa svake strane. Vagoni su projektirani u skladu s međunarodnim normama.



Vijesti iz medija