Ministarska konferencija o razvoju informacijskog društva u jugoistočnoj Europi

U Sarajevu je od 28. do 30. listopada 2007. godine održana Ministarska konferencija o razvoju informacijskog društva u jugoistočnoj Europi, u organizaciji Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a uz potporu Delegacije Europske komisije u BiH. U sklopu Ministarske konferencije održana je i Treća konferencija o informacijskom društvu ‘e-Vlada i reforma javne uprave’.

Konferenciju je otvorio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Božo Ljubić, a u njezinu radu sudjelovali su visoki državni dužnosnici nadležni za informacijsko društvo i informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) iz zemalja regije: Albanije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Italije, Moldove, Rumunjske i UNMIK/Kosova. Sudionicima Konferencije uvodno su se obratili dr. Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, Hido Biščević, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju, Jean-François Soupizet, načelnik Odjela za međunarodne poslove u Općoj upravi za informacijsko društvo i medije Europske komisije (DG INFSOM) i Christine McNab, stalna predstavnica UNDP-a i stalna koordinatorica UN-a za BiH.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodila je dr. sc. Diana Šimić, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku, koja je održala prezentaciju o ključnim postignućima u razvoju informacijskog društva u Hrvatskoj u razdoblju od donošenja programa "eSEE Agenda". Program 'e-Hrvatska 2007', koji je donijela Vlada RH, u potpunosti je usklađen s 'eSEE Agendom', a počiva na sigurnoj širokopojasnoj mrežnoj infrastrukturi te digitalnom sadržaju i uslugama, istaknula je dr. Šimić. Ključne su njegove sastavnice program 'one-stop shop' (HITRO.HR) i Nacionalni program informacijske sigurnosti, a tu je još Strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetu do 2008. godine, zajedno s pripadajućim Akcijskim planom provedbe Strategije za ovu godinu, te Nacionalni program digitalizacije arhivskog, knjižnog i muzejskog gradiva.

U uvodnom dijelu Ministarske konferencije govorio je dr. sc. Darko Dvornik, pomoćnik ministra za telekomunikacije i poštu, koji se posebno osvrnuo na zapažene rezultate ostvarene u liberalizaciji elektroničkog komunikacijskog tržišta u Hrvatskoj za mandata ove Vlade, te naglasio značenje razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i usluga za suvremeno gospodarstvo utemeljeno na znanju, kao i za društvo u cjelini. Spomenuo je i trenutne hrvatske aktivnosti i prioritete u području elektroničkih komunikacija u kontekstu pregovora s Europskom unijom, što se prije svega odnosi na izradu nacrta prijedloga novoga Zakona o elektroničkim komunikacijama, donošenje kojeg je predviđeno za početak sljedeće godine.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku potpisala je u ime Republike Hrvatske novi program "eSEE Agenda Plus", kao nastavak dosadašnjeg programa "eSEE Agenda", u provedbi kojeg se Hrvatska dokazala kao najaktivniji i najuspješniji čimbenik u regiji. Također, dr. Diana Šimić je na ovoj Konferenciji preuzela i predsjedanje eSEE inicijativom (e-jugoistočna Europa) pod okriljem Pakta o stabilnosti od dosadašnje predsjedajuće, dr. sc. Marijane Vidas Bubanja iz Republike Srbije.

Rezimirajući rezultate svojeg petogodišnjeg predsjedanja eSEE inicijativom dr. Vidas Bubanja je predstavila novi program "eSEE Agenda Plus" za razvoj informacijskog društva u jugoistočnoj Europi od 2007. do 2012. godine.

U okviru Ministarske konferencije Središnji državni ured za e-Hrvatsku održao je prezentaciju o hrvatskim iskustvima sa središnjim portalom javne uprave "mojauprava.hr", a nastupili su i predstavnici nekoliko hrvatskih IT tvrtki i konzultantskih kuća.



Vijesti iz medija