HAC: Autocesta Zagreb-Split prvi put ove godine posuta solju

Na autocesti Zagreb-Split, Hrvatske autoceste (HAC) su proteklog vikenda zbog zimskih uvjeta posule prve količine soli - ukupno 244 tone - kako bi se osigurala prohodnost i sigurno odvijanje prometa, priopćeno je danas iz HAC-a.

Iz HAC-a također navode kako su, na dijelu autoceste od Ogulina do Sv. Roka, prohodnost i sigurno odvijanje prometa održavali djelatnici četiri tehničke jedinice s 18 teretnih i šest višenamjenskih vozila opremljenih za zimsko održavanje.

Hrvatske autoceste u zimi održavaju 773,50 km autocesta i 55 čvorova, 73 odmorišta i 48 naplata. Održavanje provodi 18 tehničkih jedinica s 90 teretnih i specijalnih vozila kao što su posipači za mokro soljenje, snježni plugovi - ralice do 4,8 metra širine, bočne ralice i bočni odbacivači snijega.

U najtežim uvjetima, ako su snježne padaline obilne i snijeg neprestano pada, HAC angažira i 65 vozila kooperanata koji imaju svoju mehanizaciju i ljudstvo te svu opremu za čišćenje snijega.

Zasad je nabavljeno posipala u vrijednosti od 9 milijuna kuna, pa u solanama i silosima ima oko 16 tisuća tona NaCl (Natrij klorid) te 326 tona CaCl2 (Kalcij klorid) koji se koristi za izradu otopine, koja se miješa s NaCl, kako bi se posipalo duže zadržalo na cesti, odnosno bilo učinkovitije na temperaturama nižim od -5 °C.

Osigurano je i osam milijuna kuna ako bi se trebale nabaviti dodatne količine NaCl te CaCl2 tako da planirana vrijednost nabave i dopreme soli ukupno iznosi 17 milijuna kuna.

Iz HAC-a napominju da ukupno planirana sredstva za razdoblje zimskog održavanja autocesta 2007/2008. iznose 40,7 milijuna kuna. (Hina)



Vijesti iz medija