AZTN: Zbog općeg gospodarskog interesa odobrena subvencija za Croatia Airlines

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je državnu potporu u obliku subvencije Croatia Airlinesu u razdoblju od 2007. do 2011. godine za obavljanje usluga od općeg gospodarskog interesa u domaćem linijskom zračnom prijevozu, objavili su danas iz Agencije.

Toj odluci Vijeća, navodi se u priopćenju, prethodila je Odluka Vlade od 25. siječnja ove godine, kojom je sedam linija domaćeg linijskog zračnog prijevoza utvrđeno kao usluge od općeg gospodarskog interesa, što je prvi slučaj da je nekom poduzetniku Hrvatska odredila obvezu pružanja usluge od općeg gospodarskog interesa u postupku kontrole državnih potpora.

Iz Agencije pritom pojašnjavaju da se subvencija određuje kao naknada dijela neostvarenih prihoda u odnosu na troškove obavljanja prijevoza na domaćim zračnim linijama određenim odlukom Vlade na godišnjoj razini.

Agencija je odredila da je Croatia Airlines dužno voditi odvojeno knjigovodstvo prihoda i troškova obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza od svojih ostalih aktivnosti.

Takav pristup omogućava sustavno razdvajanje prihoda i troškova poduzetnika ostvarenih na tržištima gdje postoji tržišno natjecanje od onih gdje to nije slučaj, te se tako osigurava transparentno knjigovodstveno praćenje i izračun stvarnih troškova obavljanja usluga od općeg gospodarskog interesa, navode iz Agencije.

Pojam usluge od općeg gospodarskog interesa u pravu Europske unije obuhvaća one gospodarske usluge koje su od osobitog značaja za građane pojedine zemlje, a koje se bez intervencije države ne bi pružale ili bi se pružale pod različitim, odnosno nepovoljnijim uvjetima od postojećih.

Pravna stečevina EU određuje kriterije i pravila koje je potrebno poštivati prilikom definiranja usluga od općeg gospodarskog interesa, kao i načina izračuna novčane kompenzacije poduzetnicima za pružanje takvih usluga.

Ti se kriteriji i pravila u Hrvatskoj u cijelosti primjenjuju temeljem Zakona o državnim potporama, zaključuje se u priopćenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.



Vijesti iz medija