Kalmeta: Ubrzat ćemo realizaciju riječkih infrastrukturnih projekata

Moj osobni stav i stav Vlade je da je Rijeka jedan od najvažnijih hrvatskih gradova s najvažnijom lukom te se nalazi na paneuropskom prometnom koridoru i stoga poduzimamo velike infrastrukturne projekte za njen razvoj, poručio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i zamjenikom župana Primorsko-goranske županije Lukomom Denonom održanom danas u Rijeci.

Kalmeta je najavio ubrzavanje realizacije projekata od važnosti za Rijeku. Dionica Diračje-Orehovica bit će gotova u ljeto 2009. godine, a Autocesta Rijeka-Zagreb će u narednih mjesec dana raspisati natječaj za njezinu izgradnju koju će država pratiti jamstvima, istaknuo je Kalmeta dodajući kako će u isto vrijeme biti raspisan natječaj za izgradnju dionice Sveti Kuzam-Križišće. Predstavnike medija izvijestio je da se razgovaralo i o izgradnji cesta D 403, D 404, Plave magistrale te Liburnijske obilaznice.

Predstavnici grada i županije bili su najzadovoljniji uvjerenjem ministra da izgradnja nedostajućeg traka riječke obilaznice Diračje-Orehovica neće doći u pitanje zbog preuzetih financijskih obveza Autoceste Rijeka-Zagreb od oko 1,5 milijardi kuna koje su nastale nedavnim proširenjem koncesijskog ugovora na riječkom prometnom čvoru.

Također, za studeni je najavio puštanje u promet dionice autoceste od Kikovice do Oštrovice u dužini od 7,7 km, u ljeto 2008. dionicu od Tuhobića do Javorove Kose te otvorenje tih tunela do kraja iduće godine. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban rekao je da je definirana njena trasa s čvorištima te je u tijeku projektiranje Liburnijske obilaznice, čime nema zapreka za njenu gradnju u idućem četverogodišnjem planu.

Zračnu luku Rijeka treba obnoviti i do kraja mjeseca sazvat će se Skupština kako bi se i formalno donijela odluka o jamstvu za zajam od 25 milijuna kuna, najavio je ministar, a odgovarajući na novinarsko pitanje o prenošenju vlasničkog udjela države na lokalnu samoupravu istaknuo je načelnu suglasnost za takvo rješenje uz opasku kako treba sagledati sve pravne i financijske aspekte promjene vlasništva.

Kalmeta je novinare izvijestio da se razgovaralo o naplati komunalne naknade Luke Rijeka d.d. Gradu Rijeci te da je za rješavanje tog dugovanja od 32 milijuna kuna zadužen državni tajnik za more Branko Bačić. Prema njegovom mišljenju, neupitno je da Luka Rijeka mora platiti komunalnu naknadu Gradu. Govoreći o feeder servisu kojeg održava Lošinjska plovidba dodao je da će se subvencionirati s istim iznosom kao i ove godine.

Intenzivne pripreme traju na projektiranju nove nizinske pruge Zagreb-Rijeka i u tijeku je izrada studije utjecaja na okoliš te će se u dogovoru s planerima definirati ulaz ove pruge u Rijeku. Gradonačelnik Rijeke podržao je ovaj projekt kazavši da njegovom realizacijom vidi valorizaciju riječkog prometnog pravca. Zamjenik župana izrazio je zadovoljstvo ministrovom najavom temeljite rekonstrukcije postojeće željezničke pruge, a po njemu najvažniji današnji zaključak sa sastanka s ministrom je da Rijeka i dalje ostaje najvažnija hrvatska luka.


 



Vijesti iz medija