HAC: Za vikend 22,44 milijuna kuna od cestarine

Hrvatske autoceste (HAC) proteklog su vikenda, 3. do 5. kolovoza, na svim autocestama kojima upravljaju zabilježile 573.741 vozilo te 22,44 milijuna kuna prihoda od cestarine (bez PDV-a), doznaje se iz te tvrtke.

Usporede li se ti podaci HAC-a s onima iz vikenda prije po 'njihovim' je autocestama proteklog vikenda prošlo 8,6 tisuća vozila više, dok je prihod od cestarine bio manji za 580 tisuća kuna. Iz HAC-a u vezi toga naznačuju da to ovisi o kategoriji odnosno iznosu plaćene cestarine po pojedinim dionicama autocesta te drugačijim rasporedom prometa.

HAC-ovi podaci pokazuju i da su proteklog vikenda najveći promet vozila, oko 202 tisuće, te prihoda od cestarine, 11,31 milijun kuna (bez PDV-a), imali na autocesti Zagreb-Split. Po toj je autocesti u odnosu na vikend prije prošlo oko tisuću vozila više i naplaćeno je manje cestarine za oko 330 tisuća kuna.

Autocestom Zagreb-Lipovac prošlo je pak oko 3 tisuće vozila manje ili 153 tisuće, a naplaćena cestarina od 8,38 milijuna kuna za oko 450 tisuća kuna je manje nego ona u vikendu prije.

Privremeni podaci iz tvrtke Autocesta Rijeka Zagreb pokazuju da je na toj autocesti prošlog vikenda prometovalo 342.805 vozila, dok je prihod od cestarine iznosio gotovo 8 milijuna kuna. U odnosu na vikend prije to je oko 20 tisuća vozila manje i za oko 480 tisuća kuna manje naplaćene cestarine.

Tvrtka Bina-Istra je na naplatnim kućicama Tunela Učka i na mostu preko rijeke Mirna proteklog vikenda zabilježila ukupno nešto više od 78 tisuća vozila, naplativši nešto više od 1,76 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a). U odnosu na vikend prije vozila je bilo gotovo 4 tisuće manje, a naplaćene cestarine oko 120 tisuća kuna manje.

Iz te tvrtke napominju da je to u odnosu na najbliži vikend prošle godine blagi porast, kao i da u ovogodišnjem vikendu iza Male Gospe očekuju svoje 'udarne termine'. Dodaju i da redovito bilježe i jaki dnevni promet, s preko 10 tisuća vozila.

Iz tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj doznaje se da je tom autocestom proteklog vikenda ukupno prošlo 100.818 vozila, što je u odnosu na njihove podatke za vikend prije oko 6 tisuća vozila manje. Podatke o prihodima od cestarine ne daju. (Hina)



Vijesti iz medija