Hrvatski sabor donio Zakon o prijevozu opasnih tvari

Hrvatski sabor donio je danas, na svojoj 26. sjednici Zakon o prijevozu opasnih tvari.

Primjena hitnog postupka prihvaćena je 21. lipnja 2007. godine, a rasprava je zaključena 4 srpnja. Zakon je donesen s 94 glasa "za", šest "protiv i s jednim suzdržanim.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je 30. svibnja 2007. otvorilo javnu raspravu o Nacrtu konačnog prijedloga Zakona o prijevozu opasnih tvari, čije donošenje predstavlja daljnje usklađivanje zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije te se ovaj propis usklađuje sa svim Direktivama vezanim uz prijevoz opasnih tvari.

Republika Hrvatska je ratifikacijom o sukcesiji preuzela međunarodne sporazume kojima se uređuje prijevoz opasnih tvari u cestovnom, željezničkom, zračnom prometu i na unutarnjim plovnim putovima, te Zakon predstavlja okvir u području prijevoza opasnih tvari za navedene grane prometa.

O prijedlogu Zakona očitovali su se saborski odbori za europske integracije, za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i za zakonodavstvo, dok je Odbor za pomorstvo, promet i veze, bez rasprave, jednoglasno odlučio predložiti Hrvatskom saboru donošenje Zakona.

Odbor za europske integracije je utvrdio da je Konačni prijedlog zakona o prijevozu opasnih tvari usklađen s pravnom stečevinom Europske unije te da ispunjava obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U raspravi na Odboru za prostorno uređenje i zaštitu okoliša istaknuto je da bi u cilju veće sigurnosti cestovnog prometa, zaštite ljudi i okoliša te sprečavanja pojave nezgoda i nesreća pri prijevozu opasnih tvari od značenja bilo uvođenje najmanje jedne godine radnog iskustva na poslovima vozača teretnog vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3500 kg, kao dodatnog uvjeta koji mora ispuniti vozač vozila za prijevoz opasnih tvari. 

Prijedlog Zakona o prijevozu opasnih tvari /.pdf



Vijesti iz medija