EP za pomicanje roka za liberalizaciju tržišta poštanskih usluga na početak 2011.

Očekuje se da će Europski parlament u srijedu u prvom čitanju usvojiti kompromisni prijedlog kojim se rok za ukidanje posljednjeg monopola na tržištu poštanskih usluga u EU pomiče za dvije godine na početak 2011.

Taj su prijedlog u utorak na raspravi u Strasbourgu poduprle kršćansko-demokratska, socijaldemokratska i liberalna frakcija dok su zeleni upozoravali da bi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga u EU mogla rezultirati socijalnim dampingom i pogoršanjem usluga u seoskim područjima.

Europska komisija predložila je da se proces liberalizacije dovrši do početka 2009., upozorivši da će konkurencija brzo pregaziti operatere koji se brzo ne prilagode novim uvjetima na tržištu.

Kompromisni prijedlog smjernice o kojoj će se u srijedu glasati u EP-u predviđa liberalizaciju usluga dostave poštanskih pošiljki u kategoriji do 50 grama počevši od 2011. dok je prijelazni rok za 12 novih članica prebačen na početak 2013.

Taj će rok vrijediti i za članice na rubnom položaju u EU, te za one s brojnim otocima, poput Grčke, i one s "posebnim prilikama" koje nisu pobliže definirane. U tu bi kategoriju po nekim izvorima mogle, među ostalima, potpasti Španjolska, Portugal i Luksemburg.

Vlade članica EU nisu uspjele postići dogovor o roku za liberalizaciju tržišta usluga dostave poštanskih pošiljki budući da su Francuska i Luksemburg tražili odgodu liberalizacije dok je EK uz potporu Njemačke, Velike Britanije i ostalih zemalja predložio početak 2009. kao rok za potpunu liberalizaciju. (Hina)



Vijesti iz medija