Hrvatskoj dobre ocjene na testu uslužnih pratećih objekata na autocestama

Hrvatska je dobila dobre ocjene u ocjenjivanju standarda uslužnih pratećih objekata na autocestama koji je u sklopu kampanje Euro Test provelo Udruženje europskih autoklubova, rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata testiranja u Hrvatskom autoklubu (HAK).

Hrvatska je prvi put sudjelovala u ocjenjivanju, kao jedina zemlja koja nije u članica Europske unije. Predstavljali su je odmorišta Dobra-zapad i Krka-istok na autocesti Zagreb - Split.

Ocjenjivanje je pokazalo da naša testirana odmorišta prate standarde EU-a, a od nekih odmorišta, primjerice talijanskih, su i bolja, izvijestio je zamjenik voditelja Euro Test projekta u HAK-u Darko Brozović.

Oba odmorišta dobila su ocjenu 'dobar', što odgovara hrvatskoj 'četvorki'.

Test je zasnovan na metodologiji koju je razvio Njemački autoklub ADAC. U obzir se uzimaju kriteriji koji u raznim udjelima sudjeluju u konačnoj ocjeni. To su primjerice kvaliteta parkirnih mjesta, vanjski sadržaji (igrališta, šetnice), kakvoća ugostiteljske ponude, stanje sanitarija, pristup internetu, pristupačnost za osobe s posebnim potrebama, susretljivost prema obiteljima, cijene i drugi.

Hrvatska odmorišta ocjenjivali su švicarski stručnjaci, koji su ustanovili da su dva testirana odmorišta, prema metodologiji ADAC-a 'dobra', pri čemu je najviša ocjena 'vrlo dobar' i odgovara hrvatskoj 'petici.

Najbolje ocjene hrvatska odmorišta dobila su za vrlo dobro ugostiteljstvo u kombinaciji s ljubaznom uslugom i vrlo prihvatljivim cijenama, kao i dobro održavane sanitarije i okoliš.

Inspektori, međutim, nisu bili zadovoljni s uređenjem okoliša, nedostatkom parkirnih mjesta za invalide i zona za nepušenje te primjerice s nepostojanjem mogućnosti povezivanja s internetom. (Hina)
 

 



Vijesti iz medija