Turski kamioni u tranzitu kroz Hrvatsku uprtnim vlakom

Dana 4. i 5. srpnja 2007. godine u Zagrebu je održan sastanak hrvatsko-turske Mješovite komisije o međunarodnom cestovnom prijevozu, a hrvatsko izaslanstvo je predvodio Igor Maly, pomoćnik ministra za cestovni promet. 

Također, na sastanku su bili predstavnici dvaju ministarstava prometa, predstavnica turske Uprave carine, predstavnik HGK, Crokombija, te predstavnici prijevoznika iz Hrvatske i Turske.  

Na sastanku je dogovoren kontingent od ukupno 55.000 cestovnih dozvola za prijevoz tereta u bilaterali i tranzitu, te 1500 dozvola za prijevoz za i iz trećih država za 2007. godinu. 

Budući turski prijevoznici najveći dio razmijenjenih dozvola koriste za tranzit kroz Hrvatsku, hrvatska strana im je ponudila mogućnost korištenja uprtnog vlaka (Ro-La) na relaciji SPAČVA-LJUBLJANA, za što dobivaju i dodatne nagradne dozvole za prijevoz tereta cestom. 

Turska strana je iskazala interes turskih prijevoznika za korištenje uprtnog vlaka kroz Hrvatsku, a posebno je zainteresirana za produljenje linije Ro-La, preko austrijskog teritorija, što za prijevoznike znači smanjenje troškova prijevoza, smanjenje vremena putovanja i čekanja na ukrcaj na druge Ro-Le koja sada koriste za nastavak putovanja kroz Austriju.  

Hrvatska će, radi zaštite okoliša i smanjenja prometnih gužvi na pojedinim pravcima, nastaviti poduzimati mjere za preusmjeravanje prijevoza tereta cestom na druge, alternativne oblike prijevoza, kao što su Ro-La, prijevoz kamiona vlakom, te Ro-Ro, prijevoz kamiona brodovima.



Vijesti iz medija