Vlada: Oko 36 milijuna kuna za razvoj broadbanda na otocima, PPDS-u i brdsko-planinskim područjima

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela odluku o kriterijima i mjerilima za dodjelu poticajnih sredstva u iznosu od oko 36 milijuna kuna za razvoj širokopojasne infrastrukture na područjima gdje ne postoji dostatan interes za razvoj i ulaganje u infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu.

Cilj Vladine Odluke je osigurati dostupnost broadbanda ciljanim skupinama korisnika na ciljanim geografskim područjima, a to su otoci, područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja.

Navedena sredstva za provedbu Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu u RH do 2008. i Akcijskog plana provedbe Strategije za 2007. godinu Vlada RH je osigurala na sjednici krajem prosinca 2006. Odlukom o iznosu i načinu raspodjele viška prihoda nad rashodima Hrvatske agencije za telekomunikacije.

Poboljšanje dostupnosti širokopojasne tehnologije uz korištenje instrumenata poticaja omogućit će da sve skupine korisnika imaju jednak pristup tehnologijama, čime će se osigurati njihova uključenost u tokove razvoja informacijskog društva. Dostupnost širokopojasne tehnologije osnovni je uvjet rasta i razvoja, kako pojedinaca tako i cijelog gospodarstva.

U lipnju 2005. Europska komisija je pokrenula inicijativu „i2010: Europsko informacijsko društvo za rast i zapošljavanje“, čiji su ciljevi ugrađeni i u provedbu programa e-Hrvatska 2007. Inicijativa i2010 predstavlja strategiju modernizacije i primjene svih političkih instrumenta s ciljem poticanja razvoja digitalne ekonomije, koji obuhvaćaju regulatorne instrumente, istraživanja, te partnerstvo s privatnim sektorom.

Programom eEurope 2005. zemlje članice Europske unije bile su obvezne donijeti nacionalne strategije širokopojasnog pristupa internetu s ciljem ubrzanja razvoja širokopojasnih mreža i konkurentnosti, te istovremeno uvođenje novih internetskih usluga za kućanstva, mala i srednja poduzeća.

Stoga je u listopadu 2006. Vlada donijela zaključak o prihvaćanju Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj do 2008. i Akcijski plan provedbe Strategije za 2007. godinu te kao glavni strateški cilj istaknula smanjivanje jaza između Hrvatske i zemalja EU u pogledu stope gustoće širokopojasnih priključaka. Prema tome kriteriju, Hrvatska krajem 2006. godine zaostaje oko devet posto iza prosjeka EU.

Republika Hrvatska, kao i zemlje članice EU, pridaje iznimnu važnost razvoju informacijskog društva, a u cilju uključivanja poduzeća, javne uprave i građana u razvoj globalnog znanja i ekonomije utemeljene na informacijama i znanju.



Vijesti iz medija