Postignut preliminarni dogovor o ograničavanju cijena roaminga

Predstavnici triju europskih institucija uspjeli su u utorak postići preliminarni dogovor o ograničavanju cijene roaminga, usluge koju korisnici plaćaju pri korištenju mobilnih telefona u inozemstvu.

Predstavnici njemačkog predsjedništva, Europske komisije i Europskog parlamenta dogovorili su se da se cijene roaminga za odlazne pozive u ograniči na 0,49 eura po minuti i na 0,24 eura za dolazne pozive u inozemstvu.

Ta gornja ograničenja primjenjivala bi se tijekom prve godine važanje uredbe, a nakon toga bi se postupno smanjivala. U drugoj godini odlazni pozivi u inozemstvu naplaćavili bi se 0,46 eura, a dolazni 0,22 eura, a u trećoj 0,43 i 0,19 eura.

Europska komisija je odlučila predložiti donošenje uredbe o uvođenju gornje granice cijene roaminga tvrdeći da operateri neopravdano drže visoke cijene, tako da poziv iz inozemstva zna biti skuplji čak za šest puta nego poziv u matičnoj mreži. Primjerice, četvorominutni razgovor s ciparskog mobitela u Belgiji može koštati 12 eura, a irski turist koji dođe na Maltu može platiti četiri minute razgovora čak 13,16 eura.

Nakon što dosadašnji pozivi Europske komisije da operateri dobrovoljno snize cijene nisu urodili plodom, ona se odlučila ići sa zakonskim ograničenjima.

Komisija je predložila uredbu prema kojoj bi se cijene roaminga za odlazne pozive naplaćivale maksimalno 0,50 eurai, a odlazni 0,25 eura. Nakon toga su članovi odbora za industriju Europskog parlamenta išli još dalje i glasovali za prijedlog da se cijene roaminga ograniče na 0,40 eura za odlazne i 0,15 eura za minutu razgovora za dolazne pozive u inozemstvu.

Međutim, to nije bilo prihvatljivo zemljama članicama, koji su na Vijeću EU-a odbili te prijedloge. Stoga se, prema pravilima EU-a, pristupilo usuglašavanju pozicija između triju institucija. Usuglašeno stajalište sada najprije ide na COREPER, Odbor stalnih predstavnika zemalja članica EU-a, nakon toga treba ga izglasati Europski parlament na plenarnoj sjednici i na kraju se o njemu glasuje na Vijeće EU-a. Cijeli postupak bi se trebao završiti u lipnju, a uredba stupiti na snagu u srpnju. (Hina)
 



Vijesti iz medija