Mješovita komisija: Zaštita Jadranskog mora od balastnih voda zajednički cilj

Članovi Mješovite hrvatsko-slovensko-talijanske komisije za zaštitu Jadranskog mora i obalnih područja zaključili su danas da je zaštita Jadrana od balastnih voda zajednički cilj te da treba pojačati rad na iznalaženju najboljeg načina nadzora balastnih voda. 

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski kazao je nakon dvodnevnog rada Komisije da je sastanak bio uspješan, te da će se suradnja nastaviti i poboljšavati.

Zaključeno je da će Potkomisija za balastne vode pojačati rad na utvrđivanju najboljeg nadzora balastnih voda i proceduri postupanja balastnim vodama, uzimajući u obzir osjetljivost Jadrana i nužnost da se on, pri određivanju kriterija za uspostavu mjesta izmjene balastnih voda, tretira kao dio Sredozemnog mora.

Prema izvješćima sa sastanka, u Hrvatskoj je analizirana voda iz balastnog tanka i mora u šibenskom akvatoriju u kojemu je prijavljen veći dio od ukupne količine ispuštenih balastnih voda. Analizom je utvrđeno da balastne vode nisu izmijenjene na način koji bi osigurao zaštitu područja u koje se ispuštaju.

Kako je rečeno, pravilnik o Postupanju i nadzoru vodenog balasta i sedimenta Hrvatska, prema zakonu, mora donijeti do kraja 2006.

Prema izvješću slovenske strane, veći dio balastnih voda ispuštenih u luci Kopar potječe iz luka sjevernog Jadrana.

Italija je uspostavila nacionalnu strukturu za prikupljanje podataka o balastnim vodama. Za sada nema odgovarajućeg načina uklanjanja štetnih organizama prije iskrcaja balastnih voda, pa su predstavnici te zemlje predložili da se razmotre kriteriji za utvrđivanje mogućeg mjesta izmjene balastnih voda. Napomenuli su da Jadran nije pogodan za prekrcaj balastnih voda te da taj problem treba sagledavati na razini Mediterana.

Komisija je odlučila da se vladama triju zemalja uputi prijedlog da do kraja 2006. odluče o ratifikaciji Subregionalnog plana intervencija na Jadranu.

Hrvatska je inicirala proglašenje Jadrana posebno zaštićenim područjem i predložila da se do studenoga ove godine izradi nacrt zajedničkog prijedloga koji bi bio upućen na sjednicu Odbora za zaštitu pomorskog okoliša IMO-a u ožujku 2007. Prijedlog je danas poduprlo talijansko i slovensko izaslanstvo te je dogovoreno da se taj projekt ostvari putem Potkomisije za balastne vode.

Odlučeno je i da će do listopada ove godine biti predloženi članovi Potkomisije za izradu zajedničkih osnova Strategije za zaštitu i očuvanje jadranskog ekosustava te je poduprta suradnja na aktivnostima u vezi s izradom Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem.

Mješovita komisija osnovana je 1977. na temelju Sporazuma o zaštiti Jadranskog mora i obalnih područja koji je sklopljen 1974., s ciljem multidisciplinarnog rješavanja problema okoliša u jadranskom prostoru. (Hina)



Pisane vijesti