Petnaesta obljetnica prvog međunarodnog leta Croatia Airlinesa

Nacionalni zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines (CA) danas je u Frankfurtu obilježio 15. obljetnicu svog prvog međunarodnoga leta koji je na liniji Zagreb - Frankfurt obavio 5. travnja 1992. godine, priopćeno je iz CA-a.

Prvi međunarodni let obavljen je zrakoplovom Boeing 737- 200, a u Frankfurt je putovalo 15 putnika.

Od tada do 5. travnja 2007. godine, na letovima CA-a iz Zagreba u Frankfurt prevezeno je 777.469 putnika, a na letovima iz Frankfurta u Zagreb 693.949 putnika. Tako je u proteklih petnaest godina na letovima Zagreb - Frankfurt i natrag prevezeno 1.471.418 putnika.

Linija Zagreb - Frankfurt najfrekventnija je međunarodna redovna linija CA-a, jer je Frankfurt jedno od najvažnijih europskih transfernih čvorišta iz kojeg putnici imaju povoljne mogućnosti priključnih letova za odredišta diljem svijeta.

U ljetnom redu letenja hrvatske zrakoplovne tvrtke koji vrijedi do 27. listopada, CA u suradnji s njemačkom Lufthansom povezuje Zagreb i Frankfurt četiri puta dnevno.

Od prvog leta koji je CA obavio 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb - Split, do početka svibnja ove godine, zrakoplovima CA-a prevezeno je 15,9 milijuna putnika. Od toga je na međunarodnim redovnim letovima zabilježeno 8,5 milijuna putnika, na domaćim redovnim letovima 5,5 milijuna, a na izvanrednim (čarter) letovima 1,8 milijuna putnika.

Petnaesta obljetnica redovnog letenja CA-a u međunarodnom prometu poklopila se s desetom obljetnicom osnutka Star Alliancea, najveće zrakoplovne udruge na svijetu. CA je pristupio u regionalno članstvo te udruge u prosincu 2004. godine.

CA ima jedanaest Airbusovih zrakoplova - po četiri modela A319 i A320 te tri ATR-a 42. (Hina)



Vijesti iz medija