Započela dvodnevna konferencija o transeuropskim mrežama transporta

U organizaciji Europske komisije u četvrtak je započela dvodnevna informativna konferencija pod nazivom "Dani TEN-T", namijenjena predstavljaju novog programa transeuropske mreže transporta za razdoblje 2007.-2013., priopćeno je iz Bruxellesa.
Ta konferencija, koja će okupiti oko 400 sudionika iz čitave Europe, nudi jedinstvenu priliku za raspravu o dosad postignutim rezultatima, te za učenje o daljnjim mogućnostima dostupnim u okviru toga programa.
Program TEN jedan je od najvažnijih europskih sustava financiranja za projekte vezane uz transportnu infrastrukturu. Taj program godišnje alocira oko 600 milijuna eura sredstava za gradnju prekograničnih transportnih putova i širenje drugih takozvanih uskih grla. Ukupan budžet tog programa za razdoblje 2007.-2013. iznosi 8,01 milijardi eura.
Poznati projekti iz najbliže prošlosti uključuju most Oresund, koji spaja Švedsku i Dansku, prugu brze željeznice Pariz-Bruxelles-Koeln-Amsterdam-London, te super-brzu željezničku liniju od Pariza do Strasbourga, TGV-Est.
Prvoga dana konferencije Jacques Barrot, dopredsjednik Komisije zadužen za transport, ključni igrači Europskog parlamenta, te druge europske institucije, predstavit će svoje viđenje prioriteta i ciljeva toga programa, kao i njegove buduće projekte i mogućnosti.
Dan kasnije dva će istodobna zasjedanja pružiti priliku javnim dužnosnicima i svim zainteresiranim stranama za uvid u osnove postojećih izazova za europsku transportnu infrastrukturu, uključujući mogućnosti financiranja, te praktične informacije o procedurama, pripremama prijedloga, te osnove provedbe, upravljanja i procjene projekata.
Paralelno se održava izložba na kojoj su predstavljeni dosadašnji i budući TEN-T projekti, sa štandovima i informativnim materijalima. (Hina)
 



Vijesti iz medija