Rast putničkog i robnog graničnog prometa

Ukupni granični promet putnika na cestovnim, željezničkim, pomorskim, riječnim i zračnim graničnim prijelazima u prva tri mjeseca ove godine veći je za 13,7 posto na ulazu i za 12,5 posto na izlazu iz zemlje, objavio je Državni zavod za statistiku.

Tijekom prva tri mjeseca, statistika bilježi 12,3 milijuna putnika na ulazu u Hrvatsku i 11,8 milijuna na izlazu. Najviše putnika na ulazu - 11,9 milijuna, te na izlazu - 11,5 milijuna, bilo je u cestovnom prometu. Pritom je broj putnika na ulazu u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći za 13,6 posto te za 12,5 posto u izlazu putnika iz zemlje.

Najveća postotna povećanja broja putnika na ulazu i izlazu iz zemlje ostvarena su u zračnom prometu. Tako granični promet putnika u zračnom graničnom prometu bilježi rast za 31,7 posto u ulazu te za 23,9 posto u izlazu iz Hrvatske. Zrakoplovima je u prva tri mjeseca u Hrvatsku stiglo 183 tisuće putnika, a izišlo 176 tisuća.

Granični promet putnika na željezničkim graničnim prijelazima ostao je isti u ulazu putnika u zemlju, dok se u izlazu bilježi porast od 3,5 posto. Ukupno je željeznicom u Hrvatsku u prva tri mjeseca ušlo 120 tisuća putnika, a napustilo je njih 117 tisuća.

Podjednak promet putnika u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine ostvaren je i u pomorskim graničnim prijelazima. U Hrvatsku je u prvom tromjesečju morskim putem stiglo 22 tisuće putnika, a izišlo njih 23 tisuće.

Putem cestovnih graničnih prijelaza, u Hrvatsku je u prva tri mjeseca ove godine ušlo 4,69 milijuna tona robe ili 27,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istovremeno, za 13,9 posto povećan je izlaz robe iz Hrvatske, na 3,73 milijuna tona. (Hina)



Vijesti iz medija