ACI traži koncesije na pomorsko dobro do 2030.

Nadzorni odbor (NO) i Uprava ACI-ja d.d. uputili su Vladi strateški program mjera koje bi toj tvrtki trebale osigurati opstanak na tržištu, a jedna od važnijih je omogućiti svim ACI-jevim marinama koncesije za korištenje pomorskog dobra do 2030., kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik NO-a ACI-a i državni tajnik za more Branko Bačić.

ACI, koji ima 27 marina, jedna je od najperspektivnijih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu i oko njene privatizacije ne treba žuriti, ali je poslovanje bilo loše i događale su se afere, rekao je Bačić te dodao da će, ako ne dođe do promjena, ACI izgubiti tržišnu utrku.

Država i ACI moraju poduzeti odlučne korake, ustvrdio je Bačić te podsjetio da zgrade, restorani i drugi objekti ACI-a na pomorskom dobru pri pretvorbi nisu ušle u temeljni kapital tvrtke.

Da bi ACI mogao neopterećeno poslovati, potrebno je produljiti koncesije jer su nekim marinama one već istekle, rekao je Bačić.

Dalji problem su nepodmirene koncesije za pomorsko dobro. Nagodbama su riješene koncesije za razdoblje od 2000. do 2006. godine, ali je utvrđen dug od 5,8 milijuna kuna za razdoblje od 1996. do 2000.

Jedan od problema je i upravna zgrada koja nije u vlasništvu ACI-a nego države i u kojoj je ta tvrtka, prema ispravama, u nezakonitu posjedu.

U ACI-ju je potrebno urediti prava podzakupa, odnosno oko 200 ugovora, kojima su bivše uprave davale u podzakup poslove u marinama. Za te ugovore nije tražena suglasnost države i to su nezakoniti postupci koji smanjuju prihode.

Znatnije povećanje prihoda nije moguće povećanjem kapaciteta nego poboljšanjem usluga i sređivanjem poslovanja, rekao je Bačić te naglasio da poslove u podzakupu treba vratiti u ACI.

Osim toga, potrebno je riješiti i pitanje tvrtke Osejava d.o.o. koju je ACI, u svrhu osnivanja marine u Makarskoj, osnovao 1991. Taj posao nije obavljen, a novac je potrošen za zajmove drugim tvrtkama i nije vraćen.

Protiv ACI-a u tijeku je oko 120 sudskih sporova, vrijednih oko 63 milijuna kuna u kojima su tužitelji, među ostalima, bivši članovi uprava i dobavljači.

Po riječima Bačića, za slučaj da dođe do naplate dijela tih sporova, osigurano je 23 milijuna kuna, a za dio sporova pokušat će se napraviti nagodbe.

Na konferenciji su još bili potpredsjednik NO-a ACI-ja i državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i direktor ACI-ja Anto Violić koji su istaknuli važnost novog pristupa poslovanju, smanjenja troškova i produljenja koncesija.

ACI d.d. uložio je u pripremu ovogodišnje sezone 28 milijuna kuna. Ta tvrtka ima 27 marina s 390 zaposlenih, od kojih je oko 70 sezonskih radnika.

U 2005. je ostvaren ukupni prihod od 127 milijuna kuna (10 posto više nego 2004.) i dobit od 12,7 milijuna kuna. (Hina)



Pisane vijesti