Parafiran sporazum o zračnom prometu s Australijom

Nakon obavljenih pregovora u Zagrebu je 16. veljače 2007. parafiran dvostrani Sporazum o zračnom prometu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Australije. 

Parafirani Sporazum o zračnom prometu s Australijom predviđa primjenu njegovih odredbi na privremenoj osnovi, odnosno i prije njegovog službenog stupanja na snagu.

Pregovorima za sklapanje navedenog Sporazuma prethodila je inicijativa australske strane s početka prošle godine te je hrvatska Vlada krajem svibnja donijela Odluku o pokretanju postupka za njegovo sklapanje.

Sklapanje ovog Sporazuma za Hrvatsku predstavlja njeno čvršće povezivanje s brojnom hrvatskom dijasporom u Australiji, ali i omogućavanje uspostave novih gospodarskih, ali i svih drugih oblika suradnje s ovom velikom i značajnom državom.

Činjenica je da između dviju država nije uspostavljen izravni, redoviti zračni promet kao što također ne postoje niti bilo kakvi oblici komercijalne suradnje između hrvatskih i australskih zračnih prijevoznika.

Hrvatski zračni prijevoznici nemaju zrakoplove čije karakteristike omogućuju izravne letove do Australije, dok je za australske zračne prijevoznike Hrvatska za sada još uvijek premalo i preslabo tržište za otvorenje izravnih letova. Međutim, predmetnim Sporazumom omogućuje se ne samo čvršća poslovna suradnja između zračnih prijevoznika dvije zemlje, nego se omogućuje i suradnja sa zračnim prijevoznicima trećih zemalja.
 



Vijesti iz medija