Predstavljena strategija za fleksibilniju primjenu radijskog spektra

Europska komisija objavila je u utorak strategiju ublažavanja zakonske regulative o upotrebi radijskih frekvencija u EU, izlazeći time u susret zahtjevima
telekomunikacijske industrije.

Strategija cilja na ukidanje zakonskih ograničenja za pristup i upotrebu radijskih frekvencija koje predstavljaju važan resurs za industriju bežičnih telekomunikacija.

"Europa mora u potpunosti istražiti mogućnosti primjene određenih frekvencijskih pojaseva u novim bežičnim proizvodima i uslugama kako bi se potaknuo razvoj odgovarajućeg tržišta", objasnila je povjerenica EU za informacijsko društvo i medije Viviane Reding.

Propisi će mobilnim operaterima u EU uštedjeti milijarde eura troškova potrebnih za razvoj mreža treće generacije i omogućiti im da prvi put na postojećim mrežama druge generacije ponude unosne usluge treće generacije.

Nova strategija EK predstavlja pobjedu telekomunikacijske industrije koja želi intenzivirati primjenu mobitela nakon što je početkom desetljeća uložila milijarde eura u licence za primjenu takozvane 3G tehnologije.

Riječ je o tehnologiji širokopojasnog višestrukog radijskog pristupa internetu koja omogućuje daleko brži prijenos podataka uz djelotvornu upotrebu radijskog spektra. Zahvaljujući 3G tehnologiji operateri danas nude korisnicima čitav niz medijskih i internet proizvoda, poput reprodukcije i snimanja video zapisa putem interneta (video streaming i downloading). 

Procjenjuje se da je u 2006. ukupni promet u industrijama EU koje upotrebljavaju radijske frekvencije dosegnuo vrijednost od 240 do 260 milijardi eura.

Novi režim tržišnog upravljanja radijskim spektrom trebao bi zajedno s fleksibilnim pravima na upotrebu frekvencija povećati taj promet u Europi za dodatnih osam do devet milijardi eura godišnje, procjenjuju u Bruxellesu. (Hina)



Vijesti iz medija