Otvorena obnovljena zgrada kolodvora u Lipiku

U Lipiku je danas otvorena obnovljena kolodvorska zgrada, koja je bila većim dijelom uništena tijekom srpske agresije u Domovinskom ratu, od 1991. do 1995., budući da je bila na samoj crti bojišnice i izložena svakodnevnim topničkim napadima.

Lipički kolodvor nalazi se na pruzi Banova Jaruga - Pčelić.  

Obnovom je bilo obuhvaćeno unutarnje i vanjsko uređenje dvokatne zgrade, tlocrtne površine 132 četvorna metra, koja je proglašena spomenikom kulture. U prizemlju se nalaze čekaonice, prometni ured i ured šefa stanice, a na katu dva službena stana za djelatnike Hrvatskih željeznica (HŽ). Također je uređen okoliš lipičkog kolodvora - vanjska rasvjeta, prometne i hodne površine te parkirališta.

Hrvatske željeznice izradile su projektnu dokumentaciju te dobile lokacijsku i građevnu dozvolu za rekonstrukciju kolodvorske zgrade u Lipiku, a daljnju obnovu kolodvorske zgrade s uređenjem okoliša preuzelo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Izvođač radova bila je tvrtka Projektgradnja d.d. Slavonski Brod, a vrijednost radova je oko 1,6 milijuna kuna.

Otvarajući obnovljenu zgradu lipičkog kolodvora, direktor HŽ infrastrukture Nedjeljko Pešut izrazio je zadovoljstvo što je kolodvor predan na uporabu.

Govorio je o daljnjim planovima ulaganja HŽ-a u infrastrukturu, u sklopu Nacionalnog programa infrastrukture koji treba prihvatiti Hrvatski sabor, te je spomenuo projekte izgradnje nove dionice pruge Sveti Ivan Žabno-Gradec, samoborske pruge, nizinske riječke pruge i izmjenu sustava vuče na dionici Moravice - Rijeka - Šapjane.

I lipički gradonačelnik Antun Haramija izrazio je zadovoljstvo i naglasio važnost obnovljenog kolodvora za Lipik. (Hina) 



Vijesti iz medija