Europska komisija usvojila nove propise za zračne luke

Europska komisija usvojila je u srijedu paket novih propisa za zračne luke u Europskoj uniji koji će među ostalim od njih zahtijevati da se prije podizanja pristojbi za korištenje njihove infrastrukture savjetuju sa zrakoplovnim kompanijama, priopćeno je iz Bruxellesa.

U novom pokušaju EK da poveća konkurenciju i smanji cijene karata potrošačima, paket novih mjera za zračne luke uključuje tri ključne inicijative. Riječ je o prijedlogu direktive o aerodromskim pristojbama, dokumentima o kapacitetima zračnih luka, učinkovitosti i sigurnosti u Europi te izvješćima o primjeni direktive o operacijama na zemlji.

Povjerenik EU-a za transport Jacques Barrot predstavio je nova pravila kojima će se zračne luke primorati na pokoravanje jedinstvenim EU standardima o načinim utvrđivanja svojih pristojbi. 

"Način na koji se utvrđuju te pristojbe mora biti transparentan", kazao je Barrot i dodao kako novi propisi imaju za cilj jednaki tretman za sve zrakoplovne kompanije u smislu njihova pristupa zračnim lukama. 

Zračni prijevoznici se, naime, žale da im zbog povećanog broja letova tijekom posljednjih godina zračne luke ponekad zaračunavaju previsoke pristojbe za svoje usluge. 

"Novi propisi osmišljeni su posebice iz razloga kako bi se ublažile pristojbe velikih aerodroma, koji zbog veće potražnje mogu poželjeti zlorabiti sustav i podići svoje pristojbe", kazao je Barrot i dodao je da se time želi suzbiti takva praksa.

Prema Barrotovom planu, svaka zemlja članica EU-a morat će utemeljiti neovisnog regulatora koji bi prosuđivao visinu provizija koju zračne luke naplaćuju zrakoplovnim tvrtkama. 

EK je predstavio i plan smanjenja zagušenosti u najprometnijim europskim zračnim lukama a kompanijama poručuje da bi trebali bolje koristiti postojeće kapacitete i poboljšati tehnologije.

Novi paket mjera usredotočuje se na ulogu zračnih luka u budućem razvoju i konkurentnosti europskog unutarnjeg zrakoplovnog tržišta, kaže EK u svojem priopćenju u kojem se još dodaje da će novi propisi označiti prekretnicu u stvaranju paneuropskog regulatornog okvira za europske zračne luke. (Hina)



Vijesti iz medija