Zastupnici EP ponovno o smanjivanju cijena roaminga

Zastupnici Europskog parlamenta ovoga su tjedna na sastanku u organizaciji Parlamenta na kojem su sudjelovali i predstavnici industrije i nevladinih udruga, ponovno pozvali na smanjivanje cijena roaminga širom EU koji operateri
naplaćuju korisnicima mobilnih telefona dok su u inozemstvu, pišu u srijedu europski mediji.

Konzervativni zastupnik Paul Ruebig, izvjestitelj EP o tom pitanju, pozdravio je prijedlog europske povjerenice za informacijsko društvo i medije Viviane Reding o rezanju cijena roaminga.

Naglasio je potrebu za većom transparentnošću u cijenama roaminga i rekao da "neopravdano visoke cijene" moraju biti smanjene.

Reding je kazala kako usko surađuje s njemačkim predsjedništvom EU kako bi regulativa bila spremna do srpnja.

Kao ilustraciju visokih cijena koje naplaćuju kompanije, Ruebig je spomenuo primjer austrijskog novinara koji je mjesec dana pratio biciklističku utrku Tour de France i na kraju je morao platiti 9.000 eura za korištenje mobilnog telefona i interneta.

Ruebigovo izvješće trebalo bi ići na glasovanje 12. travnja na Odboru za industriju, istraživanje i energetiku, a nakon toga u svibnju će se na plenarnoj sjednici EP zastupnici glasovati o izvješću.

"Postoji želja da se dođe do dogovora do ljeta kako se ljudi ne bi suočili s financijskim poteškoćama na kraju ljetovanja", rekao je.

Cijene roaminga u Europi četiri do pet puta su više nego nacionalni pozivi, a kreću se od 3 eura po minuti do čak 12. Europska komisija već dugo poziva operatere na smanjivanje cijena. (Hina)



Vijesti iz medija