Europska komisija financira 13 projekata sigurnosti cestovnog prometa

Europska komisija odlučila je u da će financirati 13 europskih projekata sigurnosti cestovnog prometa s ukupnim subvencijama od 8,1 milijun eura, u skladu sa svojom strategijom da se do 2010. godine napola pokuša smanjiti broj cestovnih nesreća sa smrtnim ishodom.

To je rezultat otvorenog poziva EK da se dostave projekti razvoja cestovne sigurnosti, pokrenutog 21. lipnja ove godine. U okviru tog poziva, Komisiji je dostavljeno 29 projekata kojima se tražilo ukupno 27 milijuna eura subvencija.

Trinaest odabranih projekata pokriva sve teme opisane u pozivu EK. Pet projekata vezano je za trening i edukaciju, četiri se tiču kampanja sigurnosti na cestama, a još četiri odnose se na kontrolu.

U tih 13 projekata uključeno je ukupno 65 kompanija i udruga iz 19 zemalja članica.

Svi projekti koji će dobiti subvencije moraju imati jaku europsku vrijednost, inovativni karakter i višestruki učinak. Važno je također da se višestruko isplate i da rezultati budu jasno vidljivi, kaže se u priopćenju Komisije.

Komisija sada ima namjeru kontaktirati koordinatore izabranih projekata kako bi ih počela provoditi u prvoj polovici 2007.

Maksimum koji Komisija daje je 50 posto troškova projekata. (Hina)



Vijesti iz medija